Kirjoitin toistamiseen maakuntalehti Länkkäriin takuueläkkeestä. Molemmilla kerroilla hallituspuolueiden kollegat nousivat takajaloilleen. Tänään ja eilen oikein ärhäkästikin. Se on hyvä. Hyvä siinä mielessä, että erot arvoista ja ajatuksistamme paljastuisivat tätäkin kautta kansalaisillle.
Olen kritisoitunut takuueläkettä siitä syystä, että sitä on hallituspuolueiden edustajien puheissa kehuttu ensi vuoden budjetin sosiaalisimmaksi teoksi. Sitä se varmasti olisi, mikäli sitä ei oltaisi päätetty jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Muuta sosiaalista hallituksen ensi vuoden budjetista on vaikeaa löytää eli siinä mielessä kollegat Leppä (kesk.) ja Järvinen (vihr.) ovat oikeassa.
Eromme on nyt siis siinä, että minun mittapuiden se ei täytä erityisen sosiaalisia kriteereitä. Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa, joista takuueläkettä tullee saamaan noin 65-90 000 eläkeläistä. Siis suurin osa eläkeläisistä jää tämän ulkopuolelle ja näistäkin takuueläkkeen piiriin kuuluvista, osa tulee saamaan ainoastaan joitakin euroja korotusta omaan eläkkeeseensä.
Mikäli pienituloinen eläkeläinen saa tällä hetkellä asumistukea, leikkaantuu se pois saman verran, kuin eläke kasvaa. Toimeentulotukien säästyminen kunnilta on toki kuntatalouden kannalta hyvä asia, mutta eläkkeensaajan kukkaroa takuueläke ei kasvata enempää, koska toimeentulotukikin leikkaantuu pois. Hyvä asia kaikkien kannalta on, että toimeentulotuen hakurumba jää pois.
Omasta näkökulmastani katsottuna ei sekään ole kovin sosiaalista, että tämä takuueläke tulee jokaiselle sellaiselle, jonka ei ole tarvinnut taloudellisista syistä johtuen käydä palkkatyössä eikä näin ollen siis ole maksanjut myöskään veroja. Myöskään tämänhetkinen varallisuus ei takuueläkkeen suuruuteen vaikuta. Tässä ehkä se suurin eroavaisuus minun ja porvarikollegoiden sosiaalisuuden välillä.
Olen kritisoinut myös sitä, että miksi tätä suurta uudistusta ei toteutettu tämän vuoden puolella, jolloin 1,5 miljoonaa suomalaista olisi huomannut, kuinka sosiaalisesta uudistuksesta oikein olikaan kysymys. Takuueläke tulee voimaan 1.3. ja silloin sitä voi ryhtyä hakemaan, jolloin päätökset hakijoille tulevat sopivasti huhtikuun vaalien jälkeen. Syytä en lähde enempiä availemaan, jokainen lukija älyää sen kyllä itsekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti