tiistaina, lokakuuta 26, 2010

OMG

OMG on nuorisokieltä ja tarkoittaa siis Oh, My God eli voi herranjestas sentään! Tämä tuli mieleeni eilen, kun olin illalla mikkeliläisten eläkeläisten keskustelutilaisuudessa Rantakylä-talossa. Tilaisuus oli hyvä ja eläkeläisten asioita käsiteltiin monesta eri näkökulmasta. Paneelikeskustelussa oli mukana sekä nykyisiä kansanedustajia että sellaisiksi pyrkijöitä.

Pääosassa oli eläkkeiden indeksin tarkistaminen. Asia tuntuu hiertävän kaikkia eläkkeensaajia ja enkä minäkään ymmärrä, miksei sille mukamas voitaisi jotakin tehdä. Ns. taitettu indeksi on heikentänyt eläkkeensaajien ostovoimaa, kun eläkkeet seuraavat indeksiä, jossa huomioidaan vain 20 % palkkojen noususta ja 80 % hintojen noususta. Aikaisemmin indeksit olivat 50 % ja 50 %.

Nyt, kun maan hallitus on jatkuvasti ollut heikentämässä pienituloisten (ja siis usean eläkeläisenkin) mahdollisuuksia tulla toimeen omilla ansioillaan, (kun välillisiä veroja korotetaan jatkuvasti) niin indeksin tarkistamiselle olisi tarvetta. Omassa eduskuntaryhmässäni erilaisista vaihtoehdoista on keskusteltu ja uskon, että jonkinlainen malli meiltä vielä tämän vuoden puolella löytyy.

Varsinaiseen otsikon mukaiseen äimistelyyn jouduin, kun keskustelun aikana silmäilin naapurini paksua paperinippua, jonka hänelle joku ystävällisesti oli eläkeasioista koonnut. Varmasti täyttä asiaa kaikki ja auttoivat asianomaista vastausten antamisessa. Silmiini näet osui papereista oma nimeni, mutta ei siinäkään kaikki.

Nimeni toistui paperissa monta kertaa ja se oli liitetty eri kysymyksiin tyyliin; "Mitä Viitamies sanoo....?" "Viitamies väittää..." tai "Pauliina Viitamies voi vastuuttomasti vaatia yhtä ja sun toista, kun on oppositiossa". Meinasin ihan järkyttyä, mutta tietenkin sitten ajattelin, että hyvähän se on jos joku etukäteen on saanut valmiiksi kysymyksiä, joita sitten voi keskustelussa toiselle heittää, mikäli niitä ei itseltä kerran luonnostaan synny. Kukin tyylillään:)

Ei kommentteja: