maanantaina, kesäkuuta 07, 2010

Energiaa

Viikko sitten saimme kuulla, että jo parin vuoden ajan suunniteltua maakunnallisen uuden energiayhtiön perustamista ei enää jatketa. Mikkeli omistaa Etelä-Savon Energia Oy:n kokonaan ja neuvottelukumppanina on ollut pääasiassa maakunnan kuntien omistama Suur-Savon sähkö Oy.

Mikkelin kaupunki on antanut neuvotteluvaltuudet Esen hallituksessa oleville kaupungin kolmelle edustajalle (Barck, Kakriainen ja Peltonen) ja näillä valtuuksilla yhteistä esitystä toisten kanssa on hierottu pitkään ja hartaasti. Yhteiseen esitykseen ei siis olla päästy. Asiasta annetaan tänään selvitys kaupunginhallitukselle.

Kummallista tässä prosesissa on ollut se, kuinka hanakasti ollaan (niin kuntalaiset, kunnallispoliitikot kuin lehdistökin) hanketta haluttu ryhtyä vastustamaan jo sen alkumetreiltä asti. Valtuuston varapuheenjohtajana olen saanut olla hyvin informoituna asian eri vaiheista koko ajan, mutta siitä huolimatta tai ehkä sen vuoksi, olen välttänyt ottamasta asiaan minkäänlaista kantaa missään vaiheessa.

Kysyjille olen todennut, että kanta muodostuu sitten, kun kaikki faktat ovat tiedossa ja sitten, kun työryhmä mahdollisesti jotakin kaupungille esittää. Asian valmisteluun vaikuttaminen on eri asia kuin sen sotkeminen ja tässä näyttäisi joillakin mikkeliläisillä poliitikoilla vielä olevan vähän hiomista. Sanonta keskeneräisistä asioista, hulluista ja herroista pitää todellakin paikkansa.

On selvää, että kahdenkymmenen vuoden sisällä tässä maakunnassa ei ole kuin yksi energiayhtiö. Minkämuotoisena ja kenen omistamana se on, jää nähtäväksi. Mielestäni tämä lähtö on nyt ravattu loppuun ja tälläkään kertaa ei voitu välttyä osan porukoista joutumasta laukoille. Uusi kierros tarvitaan, mutta vasta sitten, kun aika on kypsä.

Ei kommentteja: