sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Pohjalaisakat

Nyt onkin maassa mielenkiintoinen tilanne. Seuraavasta pääministerin paikasta kisaavat ensi vuoden huhtikuussa Katainen (kok.), Kiviniemi (kesk.) ja Urpilainen (sd.). Paitsi sukupolvenvaihdos, niin myös sukupuolenvaihdos on tapahtunut. Näiden kahden naisen sijoittumisesta puolueidensa kärkeen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen.

Ei pelkästään sen vuoksi, että he ovat naisia vaan sen vuoksi, että he ovat tolkun naisia. Molemmilla takanaan pitkä poliittinen kokemus järjestötyöstä ja maltillinen nousu vaativiin tehtäviin. Juttaa olen kehunut ennenkin, joten nyt ainoastaan vähän kehuja Marille.

Kiviniemi edustaa itsellenikin sellaista järkevää tavallista suomalaista naista, jonka poliittinen työ on ollut asiallista ja rakentavaa. Maltillinen tie tuottaa nyt hedelmää. Neljännen kauden kansanedustajana hän on varmasti valmis ottamaan vastuun paitsi omasta puolueestaan niin myös nyt pätkäpääministerin hommasta. En ihmettele sitä, että Keskustassakin tätä arvostetaan.

Nähtäväksi jää, kuinka nämä kaksi pohjalaisakkaa saavat pidettyä savolaistollikka Kataisen kurissa. Tietenkään Katainen ei enää kovin savolaiselta vaikuta, mutta ei hän perimästäänkään eroon pääse. Pohjalaiset sinänsä ovat kovin yksniitisiä, mutta nyttemmin muutamiin heistä tutustuttuani, luotan heimon edustajiin ehkä joskus enemmän kuin meihin kieroihin savolaisiin.

Eilisessä tv-lähetyksessä Kokoomuksen kokouksesta mielestäni ensimmäistä kertaa kiinnitettiin huomiota samaan asiaan, mitä itsekin olen miettinyt mielessäni pitkän aikaa. Kataisen johtamistapa on aivan erilainen kuin esim. Urpilaisen. Katainen mielellään ottaa joukkueeseensa itseään heikompia ja kokemattomampia pelaajia hallitakseen heitä ja loistaessaan itse pelinrakentajana ja maalintekijänä.

Tämän hetken hallituksen kokoomusministereistä ei todellista vastusta Kataiselle ole kuin Vapaavuoresta ja Risikosta. Loput ovat joko onnettomia tai kokemattomia. Sama linja jatkunee vuoden päästä, mikäli Katainen pääsee ministereitään valitsemaan. Pelkkä oma pyrky vähäisellä kokemuksella ei muille puoluejohtajille riitä, Kataisella tilanne näyttää olevan vähän toinen.

Ei kommentteja: