perjantaina, kesäkuuta 18, 2010

Hätäistä hommaa

Eilen eduskunnassa äänestettiin hätäkeskusten lakkauttamisesta. Tällä hallituspuolueiden (kok,kesk,vihr,rkp) kansanedustajien tekemällä päätöksellä Suomen nykyiset 15 hätäkeskusta vähennettiin kuuteen. Asiasta käytiin keskustelua keskiviikkoiltana. Harmi, että ministeri Holmlund (kok) ei ehtinyt muutaman tunnin keskustelua olla kuuntelemassa.

Suurin kritiikkimme kohdistuu liian kiireiseen aikatauluun. Olemassaolevat ja toimivat hätäkeskukset lakkautetaan ja toiminnot siirretään jonnekin toisaalle, esim. meillä Etelä-Savossa vasta uusissa tiloissa oleva keskus, siirtyy Kuopioon.

Uudistusta perustellaan sillä, että tekniikka mahdollistaa ihmisten puheluiden ja avun paikalle lähettämisen mistä tahansa keskuksesta minne päin tahansa aluetta. Ihan perusteltua, mikäli tilanne nyt olisi kuvatunkaltainen. Tosiasia vaan on, että järjestelmää ei ole ja sen rakentaminen on vasta vaiheessa eikä suinkaan ehdi ensi vuoden alkuun mennessä sellaiseksi, että ihmisten turvallisuus ei vaarantuisi. Tästä huolimatta hallitus haluaa ajaa tämän(kin) pöhkön uudistuksen läpi.

Paikallistuntemuksen häviämistä ei hallituksen riveistä pidetä suurena ongelmana juuri tekniikkaan vedoten. Paikallistuntemuksesta ei voi etenkään haja-asutusalueella tai pienillä paikkakunnilla haittaakaan olla, joten pidän sen vähättelyä ihmisten turvallisuuden vähättelynä. Käsittämätöntä touhua.

Ei kommentteja: