sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Oikea-aikaista apua

Olipa hyvä, että eilisessä Länkkärissä oli tehty juttu siitä, kuinka Mikkelissä on puutetta puheterapeuteista ja kuinka erityisesti lasten puheterapia on retuperällä. Tein itse samasta asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen jo muutama viikko sitten ja tiedotin siitä myös lehteen (niinkuin tiedotan jokaisesta), mutta sitä ei katsottu julkaisemisen arvoiseksi.

Puheterapialla voidaan oikea-aikaisesti auttaa suurinta osaa kielen ja puheen ongelmista kärsiviä potilaita. Tietenkin on selvää, että mitä aikaisemmin apua annetaan, sitä paremmat tulokset ovat. Kuntouttamisella ja terapialla voidaan tehdä monen lapsen elämästä sellaista, että olemassa oleva vamma haittaa mahdollisimman vähän esim. koulunkäyntiä ja muuta elämää.

Mikkelin kaupungissa puheterapeutin virkoja ei ole täytetty ja sittemmin avoinna oleviin paikkoihin ei ole ollut hakijoita ei-kilpailukykyisen palkkapolitiikan takia. Naapurikunnissa on hyvä tilanne terapeuttien suhteen, joten alueen vetovoimasta ei voi olla kysymys.

Kaupungin ensi vuoden budjettia rakennetaan parhaillaan. Sosiaali-ja terveyslautakunta on avainasemassa monen palvelun osalta, mm. puheterapeutin virkojen täytön suhteen. Kustannuksia laskettaessa, on hyvä pitää mielessä tässäkin asiassa se, kuinka varhainen tuki säästää menoja myöhemmin jossakin toisaalla.

Ei kommentteja: