keskiviikkona, helmikuuta 09, 2011

Harhaista höpinää

Eilen käytiin eduskunnassa kovin periaatteellinen keskustelu tuloeroista ja verotuksen epäoikeudenmukaisuudesta. Kyseessä oli siis meidän demareitten tekemä välikysymys edellä mainituista aiheista ja siihen kuultiin eilen hallituksen vastaus. Tai ainakin olisi pitänyt kuulla.

Välillä tuntui siltä, kuin me salissa olijat todellakin eläisimme aivan eri todellisuutta. Näin voi toki ollakin, sillä niin kovin kaukaisilta etenkin kokoomuslaisten puheet ja hokemat kuulostivat. He puhuivat kovin kauniisti heikompiosaisten puolesta ja siitä, kuinka heistä pidetään huolta. He huutelivat positiivisen kierteen perään, joka heidän mielestään syntyy sillä, kun ihminen tekee töitä tai ryhtyy yrittäjäksi.

Puheenvuoroja kuunnellesani, en voinut kuin ihmetellä sitä hurskastelun ja vähättelyn määrää, johon he syyllistyivät puhuessaan ihmisistä. Vielä illallakin ihmettelimme kollegojen kanssa sitä, kuinka he voivat olla noin harhaisia ja uskossaan lujia, väittäessään tuloerojen kaventuneen viime heidän hallituskaudellaan. Kaikki tosiasiat kertovat muuta, jokainen ihminen tietää omasta lähipiiristään oikean todellisuuden.

Pahinta puhallusta tietenkin edustaa se, että heillä ei ole aikomustakaan tehdä toimenpiteitä oikeudenmukaisemman verotuksen aikaansaamiseksi. Päinvastoin. Jatkuvasti putkahtelee esiin Kokoomuksen aivoriihen tuottamia ideoita, kuinka saataisiin tietyn väestönryhmän verotusta kevennettyä ja verhoiltua se vielä jotenkin kummallisesti työllisyyden kasvattamiseen.

Positiivinen kierre on kaukana niistä lapsiperheistä, jotka elävät vuodesta toiseen köyhyydessä ja joutuvat turvautumaan paitsi toimeentulotukeen niin myös leipäjonoihin. Positiivinen kierre tuskin ulottuu myöskään niiden eläkeläisten tuntoihin, joiden oma työeläke ei riitä kattamaan kohonneita asumis-ja lääkekuluja. Pitkäaikaistyöttömiä positiivinen kierre-hokema ei auta työllistymään ja pitkittyessään se on omiaan syrjäyttämään liian monet yhteiskunnan laitamille lopullisesti.

Näille asioille hallitus olisi voinut menneiden neljän vuoden aikana tehdä mitä vaan, mikäli halua ja ymmärrystä olisi ollut. Mutta ei. Keisarilla ei ole ollut enää vuosiin vaatteita ja nämä vaan höpöttävät oikeudenmukaisesta ja sosiaalisesta hallituksesta, joka luottaa positiivisen kierteen voimaan.

Ei kommentteja: