lauantaina, helmikuuta 05, 2011

Huonolla kielellä

Viime maanantaina olin Ylen Etelä-Savon radion Kansanedustajatentissä. Noin kymmenen minuuttia kestäneen suoran haastattelun aikana puhuimme mm. meidänkin maakuntaa kovasti koskettaneesta sähkökatkosten ongelmasta.

Kerroin mm. siitä, kuinka meidän eduskuntaryhmämme näki tilanteen niin vakavaksi, että halusi tehdä siitä kyselytunnin ensimmäisen kysymyksen. Sen teimme ja minä alueen ainoana demari- ja oppositioedustajana sain sen tehdä.

Puhuimme radiossa siitä, kuinka tärkeää olisi ennalta ja kesäkelillä tehdä toimenpiteitä, joilla saataisiin sähkölinjoja levennettyä ja samalla maakaapelointia vauhditettua valtion toimenpiteillä. Nämä molemmat olisivat auttamassa sitä, että puut eivät enää kaatuilisi linjojen päälle.

Maanantai-illalla tulin kotiin ja kuulin, että heti radiolähetyksen jälkeen oli uutisissa todettu minun olevan sitä mieltä, että metsänomistajien tulisi luopua korvauksetta sähkölinjojen tiellä olevista puista. Hämmästelin kuulemaani, sillä en ollut voinut radiossa noin puhua, koska en ole sitä mieltä.

Edellisenä iltana olin vastannut Ylen kansanedustajille tekemään kyselyyn, mitä sähköepävarmuudelle tulisi tehdä. Tarkistin omasta sähköpostistani, mitä olinkaan vastannut. Yksi kohta vastauksesta meni näin: "...maanomistajia tulee kovemmalla otteella patistaa luopumaan korvauksesta näiden väylien leventämiseksi".

Kieltämättä huonolla suomenkielellä kirjoitettu, mutta siitä huolimatta tarkoitin sanoa, että maanomistajia tulee patistaa luopumaan näistä sähkölinjojen lähellä olevista puista KORVAUSTA VASTAAN.

Kirjoitin kyselyn tehneelle toimittajalle ja oikaisin epäselvän lauseeni ja sanoin vielä, että mikäli on noin omituinen lause (josta selkeästi puuttuu jokin sana), niin ehkä kannattaisi soittaa perään ja tarkistaa ennenkuin tehdään isoja otsikoita. Hän vastasi, että tällaisissa kyselyissä ei ole tapana perään soitella.

Tästä otan opikseni enkä enää vastaa kyselyihin kiireessä, enkä yritä tehdä vastauksista mitenkään lyhyitä. Luen ja tarkistan moneen kertaan, mitä olen kirjoittanut. Mikäli näin en ehdi tehdä, jätän vastaamatta. Tänään torilla lupasin usealle kansalaiselle, että yritän saada tosiasiallisen mielipiteeni asiasta julki myös Länkkäriin.

En todellakaan ole sitä mieltä, että maanomistajien pitäisi luopua sähkölinjojen lähellä olevista puista ILMAN KORVAUSTA.

Ei kommentteja: