maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Urani huipulla

Todella vauhdikkaan viikon päätti perjantainen täysistunto. Istunto alkoi kello 13 ja edellisiltana keskeytyneet budjettipuheenvuorot jatkuivat. Olin jo aamulla saanut kuulla, että olen listalla ensimmäisenä, mikä tarkoittaisi siis sitä, että kaikki olisivat paikalla ja hulina ja hälinä olisi melkoinen.

Jos olisi ollut vähemmän kiireinen viikko ja päivä takana, olisin ehkä tilannetta saattanut etukäteen jännittää, mutta nyt ei sitä ehtinyt pysähtyä koko päivänä edes ajattelemaan. Hulina ja huiske liittyy useasti perjantai-iltapäivän istunnon alkuun. Ihmiset ovat lähdössä viikonlopun viettoon ja istunto kestää perjantaina vain puoli tuntia.

Kiivettyäni puhujapönttöön, huomasin että myös kolme kerrosta lehtereitä oli täynnä ihmisiä. Totesinkin puheeni aluksi, kun puhemies hiljenteli salia, että "huomatus oli aiheellinen, varsinkin kun pääsen ensimmäistä kertaa puhumaan näin täydelle salille". Niinistö joutui vielä toisen kerran asiasta edustajia huomauttamaan ja tämä kohta oli kuulemma näkynyt kaikissa illan tv-uutisissa.

Puheeni jälkeen kollega Zyskowicz pomppasi pystyyn ja pyysi puheenvuoroa. Puheensa aluksi hän totesi "Jos puheen taso ei tästä parane, niin jatkossa edustaja Viitamies saa totuttautua puhumaan tyhjälle salille". Lopussa puheenvuorossaan hän kritisoi puheeni eläkeläisiä koskevaa osuutta. Benin kommentti herätti salin vasemman laidan koviin huutoihin ja puheenvuoropyyntöihin.

Hetken päästä Zyskowicz tuli pyytämään anteeksi ja teki sen vielä julkisestikin. Puolen tunnin istunto kului kaikkinensa tähän debatointiin. Olin siis tähän astisen urani huipulla! Nämä kaikki puheet ja huutelut on muuten nähtävinä eduskunnan sivuilla eli kannattaa käydä katsomassa, kuinka tasoton puheeni mahtaakaan olla.

Istunto keskeytettiin puoli kahdelta ja loput puheenvuorot pääsivät alkamaan vasta suuren valiokunnan kokouksen jälkeen. Joillakin kollegoilla päivä salissa siis venyi omaa puheenvuoroaan vielä odotellen. Itse kävin toimittamassa laatimani muutamat talousarvioaloitteet kansliaan.

Aloitteeni koskevat omaishoitajia, sotaorpoja,työllistämisrahoja, Savonlinnan norssin rahoitusta sekä Mikael-koulun remontoinnin aloittamista. Lisäksi me kuusi teimme yhteisiä aloitteita maakunnalle tärkeistä liikennehankkeista sekä yliopiston ja ammattikorkeakoulujen rahoittamista.

Viikonloppu on sujunut rennosti ulkoillen ja kotona kynttilöitä poltellen. Perjantaina Onnilla oli yökylässä samanikäinen serkkupoikansa Elias. Pääsin jälleen lähemmäksi pikkupoikien maailmaa. Pojat kävivät keskenään saunassa ja mennessäni sinne itse myöhemmin, ihmettelin kiukaalta lähtevää omituista hajua. Kovistelustani huolimatta jätkät eivät tunnustaneet mitään. Pestessäni kiuaskiviä, tulin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että pojat olivat todellakin "heittäneet vettä" kiukaalle, eikä tämä vesi ollut peräisin löylyämpäristä...

Tänään on ohjelmassa radiohaastattelu, parit tapaamiset ja kaupunginhallituksen kokous. Illalla pakkaan kassia ja koetan päästä ajoissa nukkumaan huomisen aamun aikaista lähtöä varten.

Ei kommentteja: