lauantaina, helmikuuta 21, 2009

Kenen asialla?

Pari päivää sitten peruspalveluministeri Risikko (kok.) kertoi tulevansa esittämään, että jatkossa lasten (vanhempien) oikeutta valita päiväkotipaikkansa tullaan laajentamaan. Laajennus tarkoittaisi sitä, että perheet voisivat viedä lapsensa päiväkotiin toisen kunnan alueelle.

Sinänsä ihan järkevää, mikäli toisen kunnan päiväkoti sijaitsee lähempänä kuin oman kunnan ja silloin, jos se muuten esim. lapsen erityistarpeiden vuoksi on suotavaa. Ymmärtääkseni tämä mahdollisuus on jo nytkin olemassa erityisin järjestelyin.

Toteutuessaan tämä esitys tarkoittaisi vaan sitä, että esimerkiksi Espoossa tai Keravalla asuva isä voisi tuoda lapsensa aamulla kyydissään päiväkotiin työpaikkansa lähelle vaikka Helsingin Ruoholahteen. Tämä mahdollistaisi isän työpäivien pitenemisen, mikä tietenkin on pienten lasten työnantajille upeaa.

Uudistus aiheuttaisi valtavat paineet työpaikkavaltaisille kaupungeille; vaikea kuvitella, että esimerkiksi Helsinki olisi valmis rakentamaan kymmeniä uusia päiväkoteja ympäristökuntien lapsille.

Lasten kannalta uudistus ei ole hyvä. Kotia lähellä oleva hoitopaikka on sekä ajankäytöllisistä että sosiaalisista syistä paras vaihtoehto. Lasten päivät hoidossa tahtovat jo muutenkin venyä kohtuuttoman pitkiksi vanhempien työpäivien venyessä. Naapuruston lasten kanssa samassa päiväkodissa touhuaminen on myöhempiä kaveruussuhteita ajatellen ihanteellista.

Kokoomuslainen Risikko on nyt tainnut hairahtua pelkästään työnantajien rengiksi tässä asiassa. Toivottavasti asia jää toteutumatta.

Ei kommentteja: