tiistaina, helmikuuta 10, 2009

Varpusparvi

Eilinen Mikkelin kaupunginvaltuuston kokous oli aikamoista räpistelyä. Vähän tuntui siltä, niinkuin eräs kepulainen ihan ääneen kommentoikin, että valtuuston arvovalta ei nyt ihan korkeimmalla tolalla ollut.

Keskustelua nimittäin kirvoitti erään yrityksen kaupungilta hakema lainan takaus. Kaupunginhallitus on asiaa käsitellyt kaupunginjohtajan esittelyn pohjalta. Hallitus sai tarvitsemansa selvitykset ja teki niiden pohjalta yksimielisen esityksen valtuustolle. Asian piti siis olla ihan selvä.

Kaupunginvaltuusto tietenkin VOI pysäyttää asioiden etenemisen tai laittaa niitä uudelleen valmisteluun, tai äänestää vastoin hallituksen esitystä. Yrityksien asiat ovat kuitenkin arkaluontoisia liikeasioita, eikä niitä pidä lähteä ruotimaan julkisissa kokouksissa. Kaupunginhallituksen kokoukset ovat syystäkin suljettuja.

Varpusparven lailla kuhissut kokoomuksen ryhmä peräänkuulutti pelisääntöjä ja vastuullisuutta kaupungin taloudenpitoon. Varmasti aiheellisia huolia molemmat, mutta tässä yhteydessä ihan tarpeettomia. Takauspäätös ko. yrityksen kohdalla tulee tehdä (myönteinen tai kielteinen) ja se tehdään niiden tietojen pohjalta, joita kaupunginhallituksella on ollut. Valtuustoryhmän ja hallitusryhmän tulee olla vuorovaikutuksessa keskenään ja luottamus hallitusryhmään edesauttaa asioiden etenemistä.

Räpistely ei ollut ainoastaan kokoomusryhmän etuoikeus eilen. Havaintojeni mukaan, myös muut ryhmät hajosivat useammassakin kohdassa. Uutta kulttuuria on myös se, että asioita äänestytetään valtuustossa ja se, että halllituksen jäsenet ovat asiasta eri mieltä kuin kaupunginhallitus esittää... Ehkä tämä on vain uuden valtuuston toimintatapojen hakemista, toivottavasti.

Ei kommentteja: