maanantaina, helmikuuta 16, 2009

Lex Nokia

Eduskunnassa käsitellään vuosittain satoja ellei tuhansia lakeja vuosittain. Harva lakiesitys on saanut niin paljon huomiota, kuin tämä urkintalaiksi tai Lex Nokiaksi ristitty hallituksen esitys. Olisi suotavaa, että mielenosoituksia, mielipidekirjoituksia tai muita kannanottoja julkisuudessa tulisi myös sellaisista lakiesityksistä, jotka lisäävät kansalaisten eriarvoisuutta ja suurentavat tuloeroja. Näitäkin esityksiä tämä hallitus on viljalti tehtaillut.

Tietenkin tiedän, että ihmisen voimavarat ovat rajalliset. Silloin, kun oman elämän taloushallinta (eli rahat on loppu) on pielessä ja terveys reistaa, kaikki energia menee päivittäisestä elämästä selviämiseen eikä yhteiskunnan muuttaminen ole päällimäisenä mielessä. Sitä varten työväenliike on syntynyt ja sitä varten sosialidemokraatit yhä ovat olemassa; sanokoot kokoomuslaiset meidän motiiveista mitä tahansa!

Lex Nokiaa on ruodittu myös meidän eduskuntaryhmässä. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että lakiesitys on huonosti valmisteltu eikä sitä tulisi sellaisena hyväksyä. Oma ymmärrykseni kulkee samoja latuja. Yleisellä tasolla on harmi, että hallituksen vauhtisokeus ulottuu nyt myös sen varsinaiseen työhön eli lakiesitysten valmisteluun ja talouden tasapainottamiseen.

On ollut valiokuntia, joiden kokouksia on jätetty pitämättä, kun ei hallitukselta ole tullut asioita työstettäväksi. Joissakin valiokunnissa on nieleskelty huonosti valmisteltujen lakiesitysten kanssa. Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat kummallisessa tilanteessa; he joutuvat valiokunnassa huomaamaan, kuinka lakiesitys on huono, mutta silti haluavat olla uskollisia hallitukselleen. Opposition esittämät muutosesitykset kaatuvat mennen tullen.

Oma lukunsa on tietenkin Vihreä eduskuntaryhmä. He ovat toistuvasti mitä mieltä milloinkin mistä tahansa asiasta. Sama ideologia pätee tietenkin myös paikallistason toimintaan. Ihmettelen vaan, kuinka veteliä vellihousuja muu hallitussakki on. Yksi ryhmä voi toistuvasti olla asioista eri mieltä, kuin mitä hallitusohjelmassa on sovittu. Oikein odotan ydinvoiman lisärakentamisen esitystä:)

Ei kommentteja: