tiistaina, helmikuuta 20, 2007

Opiskelijaelämää

Muutosten tuulet tuntuvat nyt puhaltavan koulutuskentällä. Lähes joka tasolla ollaan miettimässä joitakin tulevaisuuteen linjaavia uudistuksia. Se on hyvä. Uudistuksia tarvitaan aika ajoin. Tänä päivänä uutisoitiin yliopistojen yhdistymishankkeista. Asiahan ei ole mikään uusi, mutta aika radikaalit esitykset tuotiin kaiken kansan ihmeteltäviksi aamu-tvn ja sanomalehtien välityksellä.

Suunnitelmiin on syytä suhtautua vakavasti, sillä myös yliopistokenttä tarvitsee rakenteellisen uudistuksen. On myös syytä olla hereillä, sillä jokainen yliopisto taistelee omasta elintilastaan ja se ei välttämättä ole hyväksi meille eteläsavolaisille kaupungeille, joissa näillä yliopistoilla on sivupisteitään. Pääpaino tässäkin uudistuksessa tulisi olla opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia parantava ja edistävä näkökulma eikä päinvastainen.

Asia on erittäin tärkeä ja moniulotteinen, joten toivon, että meidän tämänhetkiset kansanedustajat ovat olleet hereillä silloin, kun näitä asioita on linjattu ettei käy niin kuin taannoin Savonlinnan kansainvälisen viestinnän laitoksen kanssa kävi.

Opiskelijoiden kanssa puhuimme tänään vaalipajallamme paitsi tästä em uudistuksesta niin myös opintorahan riittämättömyydestä ja siitä, kuinka epäreiluksi täysi-ikäiset lukiolaiset kohtelunsa tuntevat. Lapsilisä on loppunut eikä opintotukea suinkaan makseta kaikille, vaikkei vanhempiensa kanssa asuisikaan.

Opiskelijoiden asiat kiinnostavat myös eläkeläisiä. Olin tänään tilaisuudessa keskustella mäntyharjulaisten eläkeläisten kanssa ja heillä oli aito huoli myös siitä, kuinka opiskelijoiden tukiasiat saadaan jatkossa järjestymään. Nykyiset opiskelijat joutuvat edeltäjistään poiketen näet jatkamaan epävarmaa elämää myös valmistuttuaan, sillä vakituinen työpaikka ei enää ole ammattilaisellekaan mikään itsestäänselvyys.

Ei kommentteja: