sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Vaalirahoituksesta

Männä viikolla sain vastata Itä-Savon toimittajan kysymyksiin vaalirahoituksesta. Sama asia on kyllä kiinnostanut muitakin kansalaisia ja se on ihan ymmärrettävää. Olemme joidenkin ehdokaskollegojen kanssa vähän vertailleetkin kustannuksia ja olemme kaikki todenneet, että kallista touhua on. Mitään salaisuuksia vaalirahoitukseen ei tarvitse liittyä. Jokainen voi halutessaan laskea ehdokkaiden kulut ja siksi sen voi avoimesti myös kertoa.

Oma tilanteeni on se, että suurimman osan vaaleihin liittyvistä kuluista hoitaa Mikkelin Työväenyhdistys ry. Yhdistys on yli sadan vuoden ajan ollut aktiivinen toimija kaupungin asioiden hoidossa; meillä on vuosien saatossa ollut kymmeniä ellei satoja ihmisiä jäseninä kaupunginvaltuustossa ja eri lautakunnissa sekä kaupunginhallituksessa. Kansanedustajia yhdistyksestämme on ollut kymmeniä.

Mikkelin Työväenyhdistys on aina nähnyt tärkeänä, että kaupungin vanhimmalla ja suurimmalla demariyhdistyksellä on edustajansa valtakunnan politiikassa. Siksi yhdistys teki viime syksynä päätöksen siitä, että tämän vuoden talousarvioon varataan tosi reilu summa euroja vaalityötä varten. Summalla on tarkoitus kattaa kallis kampanja; tv-mainos, lehtimainokset ja mainosten suunnittelu ja erillisen vaalitoimiston vuokrakulut.

Oma rahallinen panokseni on perheemme talouden puitteissa tapahtuvaa, ja sisältää mm. bensojen ostot maakuntakierroksia varten, talkooväen pienimuotoista huoltoa ja kahvitilaisuuksien tarjoilua. Lisäksi tulevat ne muutamat ahkerat talkoolaiset, jotka omalla kustannuksellaan jaksavat leipoa maistuvia pullia torikahveilleni. Muutamat yksittäiset mainokset ovat myös joidenkin yksityisten tukijoiden sponsoroimia.

Jotkut ovat nähneet parempana sen, että itse ottaa vaaleja varten henkilökohtaista pankkilainaa tai myy palan metsää rahoittaakseen kampanjan. Minä ajattelen asian siten, että sen jälkeen KUN on eduskuntaan valittu, voi keskittyä hoitamaan maakunnan asioita sen sijaan, että pakkomielteenomaisesti yrittää päästä jatkokaudelle ainoastaan sen vuoksi, että on edellisetkin vaalilainat maksettavina.

Toki tiedän olevani hyvässä asemassa, kun oma taustayhteisöni PYSTYY vaalirahoituksen järjestämään. Yhdistyksen taloutta on hoidettu vuosikymmeniä määrätietoisesti ja hyvin, mutta se on myös vaatinut yhdistyksen toimihenkilöiltä ja jäseniltä mittaamattoman määrän pyyteetöntä talkootyötä. Aivan kuten monissa muissakin suomalaisissa Työväenyhdistyksissä on tapana ollut.

Näissä talkoissa olen itsekin saanut olla jo yli kaksikymmentä vuotta mukana.
Nyt yhteisenä talkoonamme panostamme sekä rahallisesti että voimavaroja venyttäen siihen, että saamme jälleen edustajamme vaikuttamaan maakuntamme asioihin valtakunnan politiikan kautta.

Ei kommentteja: