lauantaina, lokakuuta 27, 2007

Ideapark

Parin viime päivän ajan on paikallislehdessä hehkuteltu ostoskeskus Ideaparkin saamiseksi Mikkeliin. Kannatettava ja hyvä ajatus. Juuri tällaisia myönteisiä kehityskuvioita kaupunkimme ja kaupunkilaisemme tarvitsevat.

Itse asiaan suhtaudun itse hieman epäillen. Nyt arvostettu yrittäjä on "valinnut" itselleen mielestään parhaimman ja vetovoimaisimman paikan ja kaupungin tulisi mitä pikimmin siirtää jätevedenpuhdistamo ostoskeskuksen tieltä pois.

Jätevedenpuhdistamo on tietenkin aivan väärällä paikalla ja se on tiedetty jo vuosikymmeniä, mutta sen siirto on niin kallis ja iso operaatio, että siihen ei vielä tähän mennessä ole löytynyt resursseja.

Mikäli alue osoitetaan liiketoiminnalle, tulee mielestäni pohtia kokonaisuutta ja sitä, onko rakentamiseen muitakin kiinnostuneita. Muutama vuosi sitten näimme tyylikkäitä kuvia ABC -aseman rakentamiseksi juuri tuohon mutkaan ja siihen ei silloin jostakin syystä ollut edellytyksiä. Viitostien varrella vetovoimaiseksi käyneet ABC:t hyppäävät Mikkelin ohi, nyt uusimpia rakennetaan Heinolaan ja Savonlinnaan. Näiden välissähän ovat asemat jo Pertunmaalla ja Juvalla.

Ideapark on toiminut jonkin aikaa Lempäälässä, Tampereen liepeillä. Valtavat rakennelmat vetävät ihmisiä kuluttamaan, mutta tyhjiäkin liikehuoneistoja ostosparatiisissa on. Olen varma, että itäisessä Suomessa vastaavanlaiselle kompleksille olisi kysyntää, varsinkin kun varakkaat venäläiset enenävässä määrin viettävät aikaa täällä.

Nyt tulisikin hetkeksi pysähtyä ja tutkailla, onko joku kaupungille hieman edullisempi paikka mahdollinen Ideaparkin rakentamiseksi. Tulee mieleen ajat viime valtuustokauden alussa, kun Mikkeliin oli tulossa SUURI SAKSALAINEN TEHDAS. Illat pitkät istuimme kaupungintalolla kuuntelemassa esityksiä siitä, kuinka tehdasta haluttiin juuri Mikkeliin tuoda ja tätä varten tehtiin jos jonkinlaisia laskelmia, kaavoituksia ja myönnytyksiä.

Tehdasta ei koskaan tullut eikä siis niitä kaivattuja työpaikkojakaan. Hanke vaiettiin vaivihkaa, eikä kaupungintalolla enää saksan sanoja tarvinnut mielestään kaivella. Rahaa ehti palaa kaupunkilaisilta jonkin verran. Esimerkkejä samanlaisesta hurahtamisesta löytyy maakunnasta vähän muualtakin ja toivoisinkin, että nyt edettäisi ihan maltilla.

Jostain luin myös, että Ideaparkin yrittäjällä on suunnitelmissa tuoda myös varsinainen bisneksensä, huonekaluliike Masku tänne keskustan kulmille. Paikka sillekin on jo katsottuna, muiden huonekaluliikkeiden lähelle ihan keskustan liepeille. Epäileväinen mieleni tietenkin pohdiskelee näiden kahden hankkeen yhteyttä toisiinsa ja sitä, mitkä ovat kaupungin ja yrittäjän neuvotteluasetelmat.

Työpaikkoja ja yrityksiä tarvitaan. Millä hinnalla ja mihin, onkin sitten meidän päättäjien ratkaistava asia.

Vilpitön tarkoitus oli saada kaupunkiin vakavarainen tehdas ja satoja työpaikkoja. Rahaa kaikkeen tähän ehti palaa aikamoisesti. Parin vuoden touhotuksen jälkeen, ei enää saksan sanaa kaupungintalolla kuultu.

Ei kommentteja: