tiistaina, lokakuuta 16, 2007

Markkinameininkiä

Tänään ja huomenna pidetään Mikkelissä perinteiset Mikko-Markkinat. Eilen illalla oli jo tori täynnä kojuja ja katu Lääninhallituksen edestä suljettuna. Olemme oman Työväenyhdistyksen kanssa entisiä tapoja noudattaen mukana ensimmäisen markkinapäivän humussa. Kahvitelttamme on 9-17 välisen ajan Raatihuoneenkadulla eli tervetuloa vaihtamaan kuulumisia!

Muutoin viime päivät ovatkin olleet aikamoista matalalentoa. Lauantaina olin Savonlinnassa paikallisen Työväenyhdistyksen juhlissa ja sunnuntai olikin aivan ansaitusti ihan vapaata touhuamista Onnin kanssa. Savonlinnan tilaisudessa oli mukava olla, hyvin järjestetyt tapahtumat ja paljon tuttuja ihmisiä. Juhlapuheen piti puolueen puheenjohtaja Heinäluoma ja hän toi siinä hyvin esiin niitä asioita, jotka savonlinnalaisille (demareillekin) ovat tärkeitä.

Eilen tapasin alueen SAK:laisia toimitsijoita. Saimme käytyä hyvää keskustelua ja virittelimme uusia yhteistyömuotoja, joilla saisimme enemmän hyödynnettyä toinen toisiamme. Tarvetta laajemmalle tiedonvälitykselle tuntuu olevan. Nämä toimitsijat ovat kuitenkin niitä ammattilaisia, jotka oman ammattiryhmänsä asioista paljon tietävät.

Iltapäivällä aloitimme kaupunginhallituksen ns. iltakoulun. Aiheena oli luonnollisestikin talousarvion valmistelu. Tavoitteet alkavat virkamiesjohdolla selvästi tarkentua, eikä mukavia päätöksiä ole tiedossa. Tärkeintä olisi nyt se, että henkilöstö joka portaalla saataisiin mukaan näihin talkoisiin eikä tiukan menokurin linjaa pidettäisi ainoastaan päättäjien tai esimiesten ongelmana.

Tämä ongelma on vaan nyt päästetty kasvamaan niin suureksi, että sen ratkaisemiseksi tarvitaan ihan jokaisen panosta. Mikäli tavoitteisiin ei sitouduta, ei tulla näkemään toivottuja ja välttämättömiä tuloksiakaan. Joissain kunnissa on otettu käyttöön mm. "kilpailu" siitä, mikä yksikkö pystyy kehittämään tuottavuutta ja tehokkuutta kasvattavia toimintatapoja ja näitä on luonnollisestikin jotenkin pienesti sitten palkittukin. Ei huonompi idea mietittäväksi meilläkin.

Iltakoulun jälkeen pidimme vielä varsinaisen hallituksen kokouksen. Olen ennenkin sanonut ja sanon nytkin, että yli kolmen tunnin kokoussessiot eivät ole mistään kotoisin. Ihmisten vireystila laskee ja aikaa tärvääntyy turhanpäiväiseen melskaamiseen ja asioiden vatuloimiseen. Hetkittäin olo tällaisessa kokouksessa on kuin markkinoilla!

Työpäivän jälkeen jokainen on jo iltaseitsemältä väsyksissä ja asioiden järkevä käsittely voi vaarantua. Mielestäni tämän kokoisella kaupungilla pitäisi olla kaupunginhallituksen kokouksia useammin, vaikka joka maanantai. Näin tekevät pienemmätkin kunnat.

Helsinkiin lähden tänään iltajunalla eli olen siis hyvissä ajoin aamusta taas työmaalla. Tänään jää täysistunto ja valiokunnan kokous väliin, mutta markkinat ja ihmisten tapaaminen ovat tärkeitä myös. Toivottavasti mahdollisimman moni ehtisi käydä kertomassa kuulumisiaan, se on kuitenkin sitä parasta ja aidointa vuorovaikutusta ja antaa oikeasti eväitä eduskuntatyöhön.

Ei kommentteja: