perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Metsään meni

Eilinen kyselytunti kului kokonaisuudessaan metsäteollisuuden tilanteen setvimiseen. Syytä totisesti olikin ja keskustelu olisi voinut jatkua pitempäänkin. Pitkin päivää tuli uutisia Stora Enson tehtaiden tilanteesta ja ongelmat tuntuvat kilpistyvän Kymenlaaksoon sekä Kemijärvelle, Itä-Lappiin.

Ensimmäisten arvioiden mukaan yli tuhannen ihmisen työpaikat ovat välittömässä vaarassa ja tiedetään se, mitä tällainen tekee koko alueelle myös välillisesti. Kokemusta näistä toimista ikävä kyllä jo on. Pessimistisimmät epäilevät, että supistukset eivät suinkaan jää tähän.

Ymmärrän kyllä eilisellä kyselytunnilla Vasemmistoliiton Tennilän väkevän puheenvuoron ja ihmettelyn siitä, mikä on valtion rooli omistajana näissä suuryhtiöissä...??? Tehdäänkö päätöksiä ilman, että valtiovallalla on mahdollisuutta asioihin vaikuttaa ja jos, niin miksi näin tehdään? Toki vastauskin on ymmärrettävä, kyseessä pörssiyhtiö jne, mutta nämä toimenpiteet ovat kansantaloudellisesti niin hankalia, että pelkästään yrityksen voittoa ei pitäisi tuijottaa.

Illalla nuokuin Kansallisteatterissa. Näytelmä (Reviisori) ei oikein kolahtanut. En tiedä olinko väärässä mielentilassa vai pelkästään väsynyt, mutta olin huojentunut kun reilut kaksi tuntia oli ohi. Minusta ei ollut mitään huvittavaa siinä, kun savon murteella pienen kunnan kunnanjohtaja ja kunnanhallitus hölmöilivät ja tuskailivat talouden, kuntaliitosten ja EU-tukien kiemuroissa. Pikemminkin tuntui siltä kuin olisi katsonut tosi-tv:tä tai dokumenttia Etelä-Savosta...

Tänään onkin aikainen kotiinlähtö; lähdemme ajamaan kohti Mikkeliä jo heti istunnon jälkeen. Onni mennee kummisetänsä Jannen ja serkkupoikiensa Einon ja Eliaksen kanssa katsomaan Jukurien peliä illalla ja minulla on illaksi varattu kassillinen pyykkiä.

Istuntovapaa viikko antaa mahdollsuuden olla Mikkelissä ja olenkin jo sopinut monenlaista tapaamista pitkin ensi viikkoa. Huomenna on aikainen lähtö piirikokoukseen Punkaharjulle ja sunnuntaina kahden työväenyhdistyksen syyskokoukset, joihin ystävällisesti ovat kansanedustajan paikalle kutsuneet. Nyt ympäristövaliokuntaan!

Ei kommentteja: