sunnuntaina, lokakuuta 21, 2007

Kylmää kyytiä

Tämän viikonlopun aikana olenkin saanut useaan otteeseen kylmää kyytiä. Olen nimittäin nauttinut useaan otteeseen pitkistä kävelylenkeistä kylmässä syyssäässä. Ihanaa on ollutkin.

Kylmää kohtelua ovat saaneet ns. komennusmiehetkin. Heitä oli salin täydeltä käymässä eduskunnassa viime perjantaina. He olivat huolestuneita siitä, kuinka valtiovalta aikoo jättää toteuttamatta viime kaudella edistyneen jupakan komennusmiesten matkakorvausten epäoikeudenmukaisesta verokohtelusta.

Viime kaudella työryhmä päätyi esittämään muutamiin hankalimpiin ongelmakohtiin korjauksia, jotka lakiesitysten muodossa luvattiin tuoda eduskuntaan kiireesti. Nyt vaalien jälkeen ja uuden hallituksen mielestä, asialla ei olekaan enää kiirettä.

Komennusmiehet ja paikalla olleet yrittäjien edustajat olivat eduskunnan auditoriossa syystäkin raivoissaan. Verotuksen epäkohdat ovat tiedossa, ratkaisumallit löytyneet, nyt tarvittaisiin enää tekoja. Keskustan edustajana paikalle "uhrattu" Mika Lintilä joutui epäkiitolliseen tilanteeseen vastatessaan hallituksen linjauksista. Paremminkin olisi kollega tilanteesta voinut selviytyä.

Nyt hallitus voisi halutessaan palata edellisen hallituksen linjoille (jossa siis myös kepu oli mukana) ja tuoda nopeasti eduskunnalle esityksen verotuksen järkeistämisestä. Monet kansantalouden tärkeimmistä teollisuudenaloista ovat rakentuneet komennusmiesten varaan ja näitä ammattilaisia ei voida laskea töihin muualle taikka muille teollisuuden aloille.

Vähintäänkin yhtä kylmä oli tunnelma tänä iltana sd-valtuustoryhmän kokouksessa. Aiheena oli tietenkin budjetin valmistelu ja keinot vaihtoehtobudjettiin tuntuivat olevan vähän vähissä. Uskon, että monella rivivaltuutetulla on voimaton olo.

Itse olen nyt 7 vuotta ollut kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa, enkä ole vieläkään ihan vakuuttunut siitä, että kaikki mukana olevat ymmärtävät sen, miten isojen asioiden edessä nyt olemme. Pelkällä säästämisellä ja juustohöylämentaliteetilla ei tästä selvitä.

Vuodesta toiseen samat ihmiset pitävät samat puheenvuorot joidenkin asioiden (investointien) puolesta ja toiset vastaan. Kestopuheenaiheita ovat olleet jotkut investoinnit ja tapahtumien avustukset. Todellista kustannussäästöä saadaan kuitenkin ainoastaan pureutumalla rakenteisiin ja toimintojen tehostamiseen.

Vaikka kaupunki lopettaisi yhdeksi vuodeksi rakentamisen ja avustamisen kokonaan, olisi niistä saatu raha tuhlattu käyttömenoihin pikapikaa ja saman tilanteen edessä oltaisi taas seuraavana vuonna. Tosiasia vaan on, että pitkän tähtäimen taloudenhoito vaatii käyttömenojen pienentämistä.

Ei kommentteja: