keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Kurjia talouksia

Kaupungin ensi vuoden budjetti on nyt käyty kaupunginhallituksessa kertaalleen läpi. Maanantain ja tiistain pitkät kokoukset eivät tuoneet juurikaan mittän uusia avauksia mistään asiasta. Tilanne on vakava ja helppoja ratkaisuja ei ole olemassakaan.

Hieman kadehtien katselen uutisia niistä maakuntamme kunnista, joissa talouden korjaamiseksi ollaan jo meitä edellä. Mäntyharju on tehnyt omat vaikeat linjauksensa jo muutama vuosi sitten ja nyt tuloksia alkaa olla näkyvissä. Samoin Ristiina on nousemassa ahdingostaan. Tämän päivän lehdessä Savonlinnasta kuuluu samankaltaisia uutisia. Pieni Puumalakin on oikaisemassa kurssiaan.

Nämä eivät ole tapahtuneet sattumalta. Näissä kunnissa on jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä ja poliitikot ja virkamiehet ovat saaneet kuulla kunniansa moneen kertaan. Samanlaisia päätöksiä olen peräänkuuluttanut meiltä mikkeliläisiltä päättäjiltä jo useamman vuoden ajan. Mallia voisimme varsin mainiosti ottaa näiltä em. kunnilta, sillä jotakin osaamista ja ymmärrystä muillakin toimijoilla kuin mikkeliläisillä voi olla.

Liian monta kertaa kuvitellaan, että maakunnan suurimpana kuntana olisimme jotenkin toisia parempi. Tämä asenne on ollut näkyvissä myös kaikenlaisessa yhteistyössä kuntien välillä maakunnan sisällä. Pahoin pelkään, että mikäli emme osaa hieman nöyrtyä tosiasioiden edessä ja lopettaa uhoamista toisille, olemme tilanteessa, jossa yhteistyöhalukkaita kuntakumppaneita löytyy entistä vähemmän. Tätä samaa olen jauhanut ainakin kaksi-kolme vuotta, mutta vaikutusta sillä ei tunnu olevan. Harmittaa.

Jotenkin uskomattomalta tuntuu nyt seurata tätä Ideapark- kuviota. Ymmärrän toki sen, että kaiken kurjuuden ja muuttotappion kourissa tällainen 5 miljoonan ihmisen kävijämääriä vuositasolla lupaileva hanke saa mikkeliläiset aivan villeiksi. Paikallinen lehti antaa paljon palstatilaa asialle ja jokaisella kaupunkilaisella on siitä mielipide. Tulisi kuitenkin muistaa reaaliteetit ja se, että ilmaiseksi tämäkään hanke ei kaupungille ole tulossa.

Parasta tässä kaikessa mielestäni on se, että suunnitelmat jätevedenpuhdistamon siirtämiseksi saavat vauhtia. Asiaa on toki viritelty aikaisemminkin, mutta on todettu liian mutkikkaaksi ja kalliiksi investoinniksi. Nyt kun korjaamiset ovat joka tapauksessa edessä, on syytä panostaa koko laitoksen uudisrakentamiseen jonnekin muualle.

Käydessäni viime sunnuntaina Ristiinan Työväenyhdistyksen kokouksessa, ottivat he asian esille. Ristiinan oma puhdistuslaitos on lähivuosina myös remontin tarpeessa ja he ovat olleet asiassa aloitteellisia kaupungin suuntaan ja tarjonneet mahdollisuutta rakentaa yhteinen laitos Ristiinan kunnan puolelle. Ristiina ja Mikkeli ovat muutenkin lähentymässä aivan konkreettisesti toisiaan, sillä kaavoitussuunnitelmat tulevat molemmilla kunnilla menemään pitkin Mli-Ristiina- tietä.

Tällaiseen seudulliseen hankkeeseen tulisi ilman muuta suhtautua vakavasti ja tiedustella mukaan vielä Mäntyharjua, jonka puhdistamo lienee samassa tilanteessa. Yhdistämällä resurssit voisivat kaikki kunnat päästä halvemmalla ja ulkopuolista rahoitusta olisi myös helpompi saada.

Tänään on kokousvapaa päivä. Olen silti ohjelmoinut itselleni paljon tekemistä, lähinnä kotitöitä. Kävin saattamassa Onnin kouluun ja tokaluokkalaisen reippaudella hän sinne vesisateesta huolimatta kiiruhtikin. Lupasin mennä 13 jälkeen häntä vastaan ja silloin poikkeamme matkan varrella olevan ammattikorkeakoulun Halloween- tapahtumassa. Oranssit koristeet talon rappusilla ovat poikia jo monena päivänä kiinnostaneet.

Ei kommentteja: