keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

Koulutus-keskiviikko

Tänä päivänä olen taas saanut olla talossa aamuvarhaisesta lähtien. Ihana olikin kävellä raikkaassa syyssäässä työpaikalle. Muutoin ei paljon ulkoilmasta ole havaintoa ollutkaan.

Valiokunnan kokouksessa oli tänään taas uuden oppimisen paikka. Asiantuntijaporukka kertoi meille ympäristövaliokunnassa PUTTE-ohjelmasta. Lyhyesti kerrottuna, PUTTE liittyy Suomessa tuntemattomien uhanalaisten lajien (hyönteisiä, sieniä, matoja jne) löytämiseen metsistä.

Niiden kartoittamisen ja nimeämisen ideana on se, että näiden ötököiden tiedostaminen ja tutkiminen auttaa ihmisiä mm. metsienhoidossa, karjankasvatuksessa ja sitä kautta siis tuo meille kaikille hyötyä. Tarpeellista tutkimusta siis.

Yhtiöiden hallintoelimissä toimimisesta saimme myös päivällä ansiokasta koulutusta. Päällimmäisenä maallikolle jäi mieleen professori Jarmo Leppiniemen ohjeet siitä, kuinka "vaarallista" yhtiöiden hallituksessa toimiminen voi olla, mikäli ei asioihin ole perehtynyt tai ei niitä ymmärrä. Hui!

Iltapäivällä saimme vastaanottaa lähetystön Etelä-Savosta. Elinkeinoelämän keskusliiton savolaiset toimijat tulivat meitä tapaamaan ja samalla tietenkin evästämään maakunnalle tärkeistä asioista. Mitään uusia avauksia ei luonnollisestikaan tullut, mutta tätä uskonvahvistusta on aina säännöllisin väliajoin hyvä saada.

On upeaa, että porukat suurilla joukoilla haluavat/ehtivät meitä tänne eduskuntatalolle tulla tapaamaan. Meidän aikataulumme ovat vaan niin valitettavan tiukkoja, että tapaamiset eivät välttämättä ole kovin syvällisiä, mutta hyödyllisiä kuitenkin.

Täysistunnossa oli useamman tunnin keskustelu koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunniotelmasta (KESU) vuosille 2007-2012. Luonnos oli nyt eduskunnan ruodittavana ja toivoa vaan sopii, että ne asiat, joita tänään puheenvuoroissa esiin nostettiin, otettaisiin lopullisessa KESU:ssa huomioon.

Moni sellainen asia, joita edellisessä KESU:ssa korostettiin, on nyt uuden hallituksen toimesta jätetty vähemmälle huomiolle. Nähtäväksi jää. Esimerkiksi alueellinen epätasa-arvo koulutuspaikkoja suunnattaessa on todellinen uhka joillekin maakunnille. Samoin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen supistaminen on ristiriidassa luonnoksen tekstien kanssa. Tuottavuusohjelma tulee karsimaan myös työntekijöitä valtionomisteisssa kouluissa. Paljonkin kaikkea ihmettelemistä KESU:ssa on.

KESU:un liittyy myös oman poikani iloinen puhelinsoitto äsken; laadukas opetus ja myönteinen oppimisilmapiiri löytyvät ainakin vielä Mikkelin Urpolan koulusta, sillä Onni kehui saaneensa äidinkielen kokeesta TÄYDET PISTEET. Taidan poksahtaa ylpeydestä...

Keskustelu salissa jatkuu yhä, kuuntelen lakialoitteiden käsittelyä täällä huoneessani. Monta ihan järkevääkin aloiteta on taas tehty. Harmi vaan, että niiden eteneminen on niin hidasta ja teoreettista. Muutaman sähköpostin vielä laitan maailmalle ja soitan parit puhelut ja sitten siirryn kaupan kautta kämpille. Iltalenkki pitkin asfalttikatuja tekee vielä hyvää ennen iltauutisia. Aamulla taas 7.30 töihin.

Ei kommentteja: