keskiviikkona, kesäkuuta 03, 2009

Ihmemies

Maanantaina tapasin Pieksämäellä Ihmemiehen. Pieksämäen kaupunki oli nimittäin järjestänyt tilaisuuden, johon oli kutsuttu maakuntaliiton johtoa, meidät alueen kansanedustajat ja naapurimaakunnan ministeri Mauri Pekkarinen (kesk.). Valitettavasti muut kollegat olivat estyneitä tilaisuuteen osallistumaan, mutta olen varma, että mielenkiintoa asiaa kohtaan ei heiltäkään puutu.

Keskustelutilaisuuden aiheena oli Pieksämäen nousu ja tuho (oma otsikointini). Pieksämäellä on tehty aktiivisesti työtä sen eteen, että kaupungin kehno talous on saatu kääntymään paremmaksi. Kaupungin sijainti on herättänyt yksityisen rahan kiinnostumaan investointimahdollisuudesta, Ideaparkin muodossa.

Hanke on kuitenkin saanut vastustajansa, helsinkiläisen kokoomusministeri Vapaavuoren, joka vahvistaa (tai ei) maakuntien tekemiä kaavoja. Kannanotot Pieksämäen kaavan pyyhkimisestä pois ovat olleet avoimia ja huolestuttavia. Perustelut kaupan suuryksikön sopimattomuudesta juuri aiottuun kohtaan ovat huonoja.

Kyse ei maakunnan päättäjän näkökulmasta tietenkään ole pelkästään kaupasta tai Ideaparkista. Kyse on isosta periaatteellisesta asiasta. Siitä, saako alueet itse päättää omista asioistaan ja ovatko maakuntien ihmiset kykeneviä näitä päätöksiä tekemään. Tällä hetkellä tuntuu, että tämä päätöksenteko halutaan ottaa meiltä pois.

Maakuntavaltuusto hyväksyi viime viikolla YKSIMIELISESTI uuden maakuntakaavan, johon sisältyy Ideapark-varaus. Kaikki alueen toimijat ovat olleet hankkeen takana. Kuntalaiset ovat hankkeen takana. Kaikki alueen kansanedustajat ovat hankkeen takana. Me naapurikaupungissa olemme hankkeen takana. Miksi meidän ymmärrystä ei kunnioiteta???

Maanantai-illan tilaisuus antoi uskoa sille, että porvarihallituksessa on kuitenkin havaittavissa järjen pilkahdus. Nyt pilkahdus kulminoituu kokeneeseen aluepoliitikko Pekkariseen, jonka lausunnot aluepolitiikasta ja itsehallinnosta kertovat paitsi osaamisesta niin myös maalaisjärjestä. Toivon, että tämä pieni suuri mies tulee osoittamaan kykynsä toimia myös ihmemiehenä ja saa käännettyä hallituskumppaninsa kohti järjen valoa.

Ei kommentteja: