perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Mainiota soppaa

Olin eilen illalla tilaisuudessa osallistua Pro Mikkeli -kansalaisjärjestön järjestämään keskusteluiltaan Otavan Opistolla. Aiheena illassa oli Mikkelin kaupungin ja ympäristökuntien yhteistyössä valmistelevan seudullisen liikelaitoksen Mainion tämänhetkinen tilanne ja sen sisältö kaiken kaikkiaan.

Mainio on nyt ollut ihmisten huulilla jo monta viikkoa ja kaikki kaupungin varteenotettavat poliitikot ovat asiasta jotakin julkisesti lausuneet. Itse olen ollut toistaiseksi ainoastaan kuulolla. Samalla mielellä läksin eiliseenkin tilaisuuteen. Mennessäni paikalle, tunnelma täydessä salissa oli omituisen vihamielinen. Selvästi altavastaajana oli kaupungin sosiaali-ja terveystoimenjohtaja Maria Närhinen, joka kertoi hankkeen vaiheista, tarkoituksesta ja sisällöstä.

Illan edetessä, tunnelma tasaantui. Närhinen sekä muutamat yleisöstä pystyivät kysymysten ja vastausten kautta avaamaan kuntalaisille suunnitelman sisältöä siten, että pahimmat väärinkäsitykset ja uhkakuvat torjuttiin. Harmittavia harhaluuloja on jo päässyt syntymään.

Asiallisesti ottaen, tilanne valmistelussa on seuraava: Mikkeli ja ympäristökunnat (8) ovat joutuneet muiden suomalaisten kuntien tavoin miettimään sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujensa järjestämistä tulevaisuudessa uusilta pohjilta. Tämä vaatimus tulee valtiovallalta ja meidän kaikkien kuntalaisten kannalta on parempi, että asia tehdään alueilla itse kuin, että joudumme tilanteeseen, jossa joku muu ratkaisee palvelujen järjestämisen meidän puolestamme.

Erilaisia selvityksiä on tehty jo parin vuoden ajan ja mikään malli ei ole kaikille osapuolille sopinut. Nyt olemme vaiheessa, jossa tämä yhteinen liikelaitos on lausuntokierroksella kunnissa ja siihen tullaan lopullisesti jokaisessa kunnassa ottamaan kantaa kesäkuussa. Mikäli nyt käsillä oleva versio ei käy, alkaa sen jälkeen uuden mallin selvittäminen. Selvää on, että nykyisillä rakenteilla ei voida jatkaa.

Tällä hetkellä Mainioon voidaan vaikuttaa. Eilinen keskustelutilaisuus oli hyvä esimerkki siitä, että avoin tiedottaminen, väärinkäsitysten oikaiseminen ja uusien näkökulmien tuominen jalostavat ja parantavat käsillä olevaa tuotosta.

Mikkelin valtuuston varapuheenjohtajana pidän tärkeänä sitä, että kaikilla kaupunginvaltuutetuilla, myös sosialidemokraateilla, on mahdollisuus osallistua Mainion valmisteluun ja myös aitoon päätöksentekoon siinä vaiheessa, kun malli on valmis päätöksentekijöille esiteltäväksi.

Olen kuullut, että meidänkin valtuustoryhmässä ja kunnallisjärjestössä on tehty sitovat päätökset siitä, että Mainioon ei tule mennä. Voin rauhoittaa kuntalaisia; päätökset tehdään vasta sitten, kun on jotakin päätettävää. Sitä ennen myös sosialidemokraatit ovat mukana valmisteluissa, jotta saamme tästäkin esityksestä mahdollisimman hyvän kaikkia kuntalaisia ajatellen.

Mikäli lopullinen esitys tulee olemaan sellainen, että se ei meidän arvoja ja tavoitteita palvele, voimme esittää sen hylkäämistä. Valmistelussa oleva asia täytyy viedä loppuun ja vasta sitten tehdä päätös. Sopan keittäminen ja sen jatkuva hämmentäminen ei tässäkään tapauksessa ole kuntalaisten etu.

Ei kommentteja: