perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Oppositiolla on merkitystä

Olen jo pidemmän aikaa pähkäillyt puolueemme oppositio-roolin kanssa. Joulun alla satuin jonkun tuskallisen salikeskustelun jälkeen hissiin Kridstillisdemokraattien Bjarne Kalliksen kanssa ja kysyin häneltä, kuinka kukaan voi vuosikausia motivoitua olemaan oppositiossa??

Viisaan miehen maineessa oleva Kallis otti kysymykseni vakavasti ja piti koko 7 minuutin matkan ajan esitelmää siitä, mitä hyvää oppositiossa olemisessa on, ja kuinka se aidosti parhaimmillaan hyödyttää koko kansaa. Raivoni laski ja hetken aikaa olin jopa samassa uskossa Kalliksen kanssa.

Uskoni on kyllä horjunut. Vahvistusta se sai, kun männä viikolla olimme ympäristövaliokunnan demareitten kannsa visiitillä Rantasalmella ja käymästämme norppakeskustelusta uutisoitiin hyvin näyttävästi Itä-Savossa. Tämän jälkeen samassa lehdessä ottivat Etelä-Savon vihreät (hallituspuolue!) kantaa samaan asiaan, jonka me nostimme esille eli ammattikalastajien huonoon tilanteeseen suhteessa maksettaviin korvauksiin (nolla euroa) norpan suojelun nimissä.

Samana päivänä luimme kaikista lehdistä, että ympäristöministeri Lehtomäki (kesk.) on perustamassa työryhmää norpan suojelun parantamiseksi. Toivottavasti tästä työryhmästä tehtäisi poikkeuksellisesti sellainen, johon otettaisiin edustajia myös oppositiopuolueista.

Nämä kaksi esimerkkiä siitä, että kyllä oppositiollakin on vaikutusta. Kilpajuoksu paitsi äänestäjien niin norppien sieluista on alkanut. Ja jos ei hallituspuolueita mikään muu huoleta, niin ainakin se, että oppositio kiinnittää huomiota heidän saamattomuuteensa, jolloin kannanotoilla on kiire ja myös merkitystä.

Toivoa sopii, että siinä vaiheessa, kun meiltä tulee lakiesitys sisävesikalastajien ulottamisisesta korvausten piiriin avomerenkalastajien lailla, hallituspuoleiden (ainakin Vihreiden) edustajat tietävät, mitä nappia painavat. Olisikin eka kerta tällä vaalikaudella:)

Ei kommentteja: