sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Ajatusten viikko

Mennyt viikko oli niin kovin tiukkaan ohjelmoitu, että en ole ehtinyt tälle areenalla lainkaan. Olimme sivistysvaliokunnan sd-ryhmän kanssa maakuntamatkalla Keski-Suomessa tiistain ja keskiviikon. Oman maakunnan kollegojen kanssa kierrettiin torstai ja perjantai Etelä-Savossa.

Keski-Suomesta jäi paljonkin ajatuksia kytemään mielen perukoille. Jyväskylän lukiot (8kpl) ovat muodostaneet maakunnan muun toisen asteen koulutuksen kanssa yhteisen kuntayhtymän. Uudistus on alussa ja koskee siis koulutuksenjärjestämistä ja sen hallinnointia keskitetysti yli kuntarajojen.

Oma visioni maakunnallisesta toisesta asteesta on ollut framilla jo pitkään ja nyt seuraankin mielenkiinnolla Keski-Suomen onnistumisia tällä saralla. Meillä nuorison väheneminen ja opiskelupaikkojen pakollinen vähentäminen ovat edessämme pikemmin kuin huomaammekaan ja olisi hyvä tehdä tässäkin asiassa ratkaisuja itse kauaskantoisesti sen sijaan, että olemme niihin pian pakotettuja.

Omalla porukalla kävimme torstaina myös Itä-Suomen Yliopiston Savonlinnan kampuksella, entsien OKL:n laitoksella. Napakka tietopaketti vakuutti meidät siitä, että Savonlinnan kaltaista suuntautumista tarvitaan ja maakunnan edusn nimissä on tärkeää, että opettajia koulutetaan jatkossakin myös Savonlinnassa. Yliopistouudistuksen mukanaan tuomasta rahoituksen ongelmasta saimme aivan konkreettisen esityksen, josta kerron näkemykseni toisen kerran. Toki lausuin sen julki myös yliopiston väen kuullen:(

Nämä vain kahtena esimerkkinä siitä, minkälaisia tapaamisia kansanedustajat maakunnissan tekevät. Molempina reissuina ohjelmamme olivat tiukat ja minuuttiaikatauluilla saimme tehoa irti mitä moninaisimmista tapaamisista. Usean kansanedustajan yhteisiä sessioita on vaikea sovittaa yhteen istuntokaudella, joten nämä istuntovapaaviikot ovat siihen hyviä mahdollisuuksia. Isännät kokevat tärkeänä saada kertoa edustajille ajankohtaisia huoliaan ja miksei myös kuulumisiaan.

Ei kommentteja: