keskiviikkona, helmikuuta 03, 2010

Hiljaisia edustajia

Kevään istuntokausi on nyt alkanut. Se alkoikin poikkeuksellisen räväkästi ja jos joku on sitä mieltä, että politiikka on tylsää, on väärässä!

Omassa eduskuntaryhmässämme oli eilen aamukymmeneltä omituisen hiljainen tunnelma. Puolueen puheenjohtajan tekemä ratkaisu eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja varapuhemiehen vaihtamiseksi tuli meille kaikille yllätyksenä. Valinnat suorittaa muodollisesti eduskuntaryhmä ja näin myös eilen teimme. Puolueen puheenjohtajalla on eduskuntaryhmän tuki ja samoin tietenkin uudella ryhmänjohtajalla.

Tukea ei puolestaan saanut eilen puhemies Sauli Niinistö. Ääntenlaskennan aikana saliin tuli tyrmistynyt hiljaisuus. Lopputulos, 89 ääntä on poikkeuksellisen alhainen. Hallituspuolueiden kansanedustajia on yhteensä 126, joten syyllisiä "eduskunnan arvovallan alentamiseen" on etsittävä myös muualta kuin ikuisesta syypäästä, oppositiosta.

Mediassa on tietenkin jo ehditty leimata kansanedustajat lapsellisiksi ja oman edun puolustajiksi. Puhemies Niinistö puolestaan on korotettu entistä suuremmaksi sankariksi, hänen jouduttuaan kohtaamaan törsäilevien ja ahneiden kansanedustajien kosto, hänen ainoastaan yrittäessään hillistä eduskunnan kasvavia menoja.

Tästähän ei tietenkään ole kysymys. Varmasti kaikki kansanedustajat ovat eduskunnan toiminnan tehostamisen ja järkevän taloudellisen kiristämisen kannalla. Tiedän, että suurempi kritiikki kaikkien ryhmien yksitttäisten edustajien taholta, on jo parin vuoden ajan kohdistunut puhemiehen johtajan ominaisuuksiin. Näitä ei rahapäätöksillä suuntaan tai toiseen korjata. Nyt tälle korjausliikkeelle on annettu selvä signaali ja nyt siihen on myös puhemiehellä mahdollisuus tarttua.

Omien aikaisempien kommenttienikin johdosta, olen saanut nyt vastailla kysymyksiin omasta äänestyskäyttäytymisestäni eilisen osalta. Tietenkään näihin kysymyksiin ei tarvitse kenenkään vastata. Siitä huolimatta vastaan, että olen oppinut pitämään kiinni sopimuksista politiikassakin ja niin tein eilenkin. Sopimuksen mukaan äänet tuli antaa ensimmäisellä kierroksella Niinistölle, toisella Kääriäiselle ja kolmannella Filatoville.

Ei kommentteja: