torstaina, helmikuuta 04, 2010

Kohti Turvakotia

Meillä oli maanantaina kaupunginvaltuuston kokous. Viime syksystä lähtien olen valmistellut aloitetta Turvakodin perustamiseksi Mikkeliin. Kaupungissa ei ole ollut nyt moneen vuoteen minkäänlaista paikkaa kotoaan pakeneville perheväkivallan uhreille. Organisaatiomuutoksen myötä "ulkoistimme" toiminnan 20 kilometrin päässä sijaitsevan lastenkodin yhteyteen.

Käymieni lukuisten keskustelujen perusteella tiedän, että lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten suurin ongelma on pelko ja se, että lapsille tapahtuu jotakin pahaa. Yleensä miesten raivokohtaukset ajoittuvat öiseen aikaan ja useimmiten viikonloppuihin. Sukulaisten ja ystävien luo on vaikea paeta keskellä yötä.

Matalan kynnyksen turvakodeille on tarvetta. Tarve ei näytä ainakaan pienenevän ja siksi näen tärkeänä, että Mikkelin kokoisessa kaupungissa on oltava paikka, jonne ihmiset voivat helposti mennä silloin, kun on tilanne päällä. Sillä, että ongelmasta ei puhuta, sitä ei saada häviämään.

Ärsyynnyin taas viikonloppuna, kun luin jostakin lehdestä, että turkulainen korkea virkamies oli "läpsäissyt" vaimoaan. Kyseessä ei todellakaan ole mikään läpsäisy, vaan pahoinpitely! Onneksi nainen hakeutui lääkäriin ja viranomaiset olivat tilanteen tasalla ja henkilö tuomittiin oikeudessa rangaistukseen. Myös pahoinpitelijän työnantaja on reagoinut asiaan. Vähättely vakavassa asiassa ei ole hyväksyttävää.

Itse valtuustoaloitteen tekstin kirjoittaminen ei montaa minuuttia vienyt. Tein valmistelua puhumalla asiasta eri yhteyksissä, keskustelemassa muiden valtuutettujen kanssa ja informoimalla virkamiehiä tästä asiasta. Maaperä oli siis muokattu ja sainkin aloitteeseeni 50 allekirjoitusta. Ainoastaan muutama henkilö kieltäytyi sitä allekirjoittamasta. Uskon, että pian näemme kaupungissa oman ja laadukkaan turvakodin:)

Ei kommentteja: