maanantaina, helmikuuta 08, 2010

Yhdessä, mutta erikseen

Eilen pidettiin mikkeliläisten ja naapurikuntien sosialidemokraattien kanssa keskustelutilaisuus siitä, kuinka alueen sosiaali-ja terveydenhuollon palvelut tulevaisuudessa tullaan järjestämään. Paljon puhutusta Mainiosta siis puhuttiin.

Tilaisuus oli hengeltään ja rakenteeltaan hyvä. Asiallisen esittelyn jälkeen moni väärä luulo sai oikaisunsa. Tilanne on hankala, vanhenevan väestön ja vähenevien verotulojen alueella "joudumme" olemaan entistä enemmän toistemme kanssa tekemisissä.

Oma ymmärrykseni on nyt menneiden kuukausien aikana kirkastunut. Suomessa on olemassa jo sellaisia malleja, joita meilläkin voitaisiin soveltaa. Terveydenhuoltolain odottaminen on turhaa pään työntämistä pensaaseen, sillä nykyinenkään lainsäädäntö ei estä järkeviä yhteisiä asioita.

Olen sanonut ääneen senkin, että Risikon malli sovellettuna olisi meille käypä malli. Eli sairaanhoitopiiri ja perusterveydenhuolto laitettaisiin yksiin esim. kuntayhtymän alle ja silloin asiakkaiden hoitoketju olisi kunnossa ja hallinto tehostuisi ja kevenisi.

Olen varma siitäkin, että sairaanhoitopiirin perussopimusta muuttamalla päästäisiin seudun kuntien kanssa hyvään yhteisymmärrykseen palvelujen järjestämisestä jatkossa. Tämä Mainio-prosessi on ollut hyvä ja perusteellinen briiffaus siihen, kuinka haastavissa tilanteissa nyt ollaan. Yhdelläkään päättäjällä ei pitäisi enää olla epäselvää se, mistä kaikessa tässä nyt on kysymys.

Ei kommentteja: