tiistaina, helmikuuta 09, 2010

Täyskaato

Eilen Mikkelin kaupunginhallitus linjasi suhtautumistaan valtuutettu Markku Aholaisen (sd.) tekemään aloitteeseen kuntaliitosselvitysten aloittamiseksi. Aloite todettiin hyvin lyhyesti loppuunkäsitellyksi. Pääperusteluina hyvin samankaltaiset seikat, kuin omassa eilisessä radiohaastattelussani.

Asiasta kysyttiin minultakin eilen radiossa ja kerroin sen, miksi en halunnut olla siinä mukana. Aloite tuotiin sanallisena meidän valtuustoryhmään sunnuntai-iltana eli juuri ennen maanantaina kokoontuvaa valtuustoa. Maanantaina oli mahdollisuus aloite allekirjoittaa valtuustoryhmän huoneessa.

Mielestäni mitään sellaista aloitetta, jonka haluaa menestyvän, ei tehdä näin. Näin isoa ja merkittävää asiaa koskevaa aloitetta ei varsinkaan. Asiasta olisi pitänyt etukäteen keskustella toisten sd-valtuutettujen kanssa, muiden ryhmien valtuutettujen kanssa sekä ympäristökuntien ihmisten kanssa. Näin menetellen asialle ei voi olla menestymisen mahdollisuuksia.

Toinen perusteeni liittyi itse asiaan. Tiedämme, että meillä on meneillään useita selvitystöitä sekä Mikkelin ja naapureiden että koko maakunnan kesken. Nämä selvitystyöt on saatettava kunnolla loppuun ja sitten vasta esitettävä uusien aloittamista. Virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat sitoneet voimavaransa jo nyt pitkiksi ajoiksi näihin muihin hankkeisiin. Olisi suotavaa antaa heille kaikille työrauha ennen uusien urakoiden aloittamista.

Kolmantena perusteluna aloitteen onneton sisältö. Jokainen kunta, niin myös Mikkeli, on tehnyt valtuustokauden mittaisen strategisen linjauksen, jossa ei aktiivisesti olla hakeutumassa kuntaliitoksiin. Kuntaliitokset Mikkeliin on aina tehty pienemmän kunnan aloitteesta, niin tulee olemaan jatkossakin. Joka kerran, kun Mikkelistä tätä korttia vilautellaan, liitoshalukkuudet vähenevät samassa tahdissa.

Itsenäiset kunnat osaavat edelleenkin tehdä omat päätöksensä ja ratkaisunsa siinä, kuinka tulevaisuuttaan linjaavat. Siihen ei meitä mikkeliläisiä tarvita. Järkevämpää olisi miettiä sellaisia ratkaisumalleja, joilla saataisiin koko alueen ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen meidän kaikkien hyväksi. Tällaisilla näennäisillä avauksilla saadaan aikaan ikävä kyllä aivan päinvastainen tulos ja se ei voi olla kenenkään vastuullisen kuntapäättäjän tavoite.

Motiivi tämän aloitteen tekemiselle oli todennäköisesti aivan muu kuin kuntaliitosselvityksen tekeminen. Sitä spekuloin sitten enempi muistelmissani, jotka sivumennen sanottuna ovat viime viikkoina saaneet aika paljon sivuja:)

Ei kommentteja: