maanantaina, elokuuta 09, 2010

AKT:n kesäpäivät

Valtakunnalliset AKT:n kesäpäivät pidettiin viikonloppuna Mikkelissä. Ohjelmaa ja väkeä oli runsaasti ja ensimmäistä kertaa mukana olleena, sain huomata kuinka suosittu tapahtuma tämä jäsenistön keskuudessa olikaan.

Mikkeliläiset Automiehet olivat tehneet kovan työn järjestelyissä ja se kannatti, sillä kaikki kuului sujuneen hyvin. AKT on etujärjestö, jolla on sanansa sanottavana moniinkin asioihin. Puheenjohtaja Räty kuvasi pääjuhlan puheenvuorossaan hyvin niitä ongelmia, joita tämän hallituksen kolmen vuoden aikana on juuri kuljetusalaa koskevilla heikennyksillä saatu aikaan.

Joukkoliikenteen koko ajan pienenvä tuki näkyy meillä maakunnissa siinä, että linja-autovuoroja lakkautetaan ja ihmisiä näin pakotetaan käyttämään omaa autoa ja autottomat pakotetaan muuttamaan taajamiin. Samanaikaisesti sama porukka (hallitus) vaatii kuntia tekemään kuntaliitoksia, jolloin ihmisten asumispaikkojen etäisyydet kuntien keskustoista kasvavat ja kylät kokevat joukkopakoja palvelujen karatessa entistä kauemmiksi.

Näin siis hallituksessa, jossa istuvat itseään ympäristöystävällisiksi kutsuvat vihreät ja elävän maaseudun puolestapuhujina luulottelevat kepulaiset. Antamalla hallituksessa alemman tieverkoston rapautua ympäri Suomen, vihreät tekevät tietoista politiikkaa siinä, että tavalliset ihmiset joutuvat muuttamaan kaupunkeihin ja heille itselleen jää perityt metsäpalstat ja rantatontit leikkipuistoikseen, jossa voi harrastaa rauhassa muiden häiritsemättä ekoilua aina silloin, kun se itselle sopii. Tätä kutsutaan hallituksen jargoniassa yhdyskuntarakenteen eheyttämiseksi. Kepulaisten motiiveja tähän olen vielä vain arvaillut.

Omassa puheenvuorossani AKT:n juhlassa nostin esiin ongelman saatavuusharkinnan löysentämisestä ja eläkeiän pakollisesta nostohalusta sekä esitin toiveen liitolle (ja muillekin) siitä, että järjestönä tehtäisi entistä enemmän työtä työelämän laadun kehittämiseksi. Ainoastaan sitä parantamalla, saadaan ihmiset jaksamaan töissä edes nykyisen eläkeiän alareunaan asti.

Ei kommentteja: