sunnuntaina, elokuuta 01, 2010

OIkeudenmukaista muka?

Valtiovarainministeri on nyt muutaman päivän ajan vilautellut ensi vuoden budjettia. Mitään mullistavaa ei ole tulossa, johtuen tietenkin ensi kevään vaaleista. Hallitus yrittää säilyttää paikkansa ja olla tekemättä niitäkään vähiä ratkaisuja, joita sen talouskurin nimissäkin tulisi tehdä. Pelkkää kansalaisten kosiskelua on se, että puhemies Niinistö ja puheenjohtaja Katainen ovat olevinaan eri mieltä. Kahdet rattaat ovat löytäneet tiensä jo ajat sitten myös Kokoomuksen talliin.

Liian vähälle huomiolle on jäänyt se, että tällä budjetilla otetaan jälleen yksi iso harppaus kohti tasaveroa. Korottamalla jokaisen suomalaisen käyttämän energian hintaa, maksaa jokainen tulo-ja varallisuustasostaan huolimatta saman korotuksen. Onko oikeudenmukaista?

Julkistaen sodan hammaspeikolle, Katainen on päätynyt korottamaan makeisveroa. Sitä tuskin kukaan äityy moittimaan. Tulisi vaan myös kertoa kansalaisille, että sinänsä pienellä ja oikeansuuntaisella ns. haittaverolla astutaan lähemmäs tasaveroa. Jatkossa lauantain karkkipusseista kolmen lapsen työtön yksinhuoltaja maksaa yhtä paljon enemmän kuin hyvätuloisen perheen vanhemmat. Onko oikeudenmukaista?

Kataisen uhoamisten mukaan, jatkossa tullaan veronkorotukset entistä enemmän sitomaan välillisiin eli kulutukseen liittyviin veroihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että joka ostaa, niin maksaa enemmän. Ikävä puoli tässä vaan on se, että veronkorotukset sisältyvät myös kaikkiin välttämättömiin hyödykkeisiin ja sitä kautta aiheuttavat pienituloisille suhteellisesti suurimman haitan. Onko oikeudenmukaista?

Kokoomuksen harjoittama politiikka ei ole oikeudenmukaista. Se tietenkin on tiedossa oleva asia, mutta olisi suotavaa, että se kerrottaisi ihmisille suoraan. Silloin jokainen voi äänestyspäätöstään tehdessään tietoisesti valita oikeudenmukaisen ja epäoikeudenmukaisen välillä. Nyt tätä rajaa on jo vuosien ajan tarkoituksella häivytetty.

Ei kommentteja: