sunnuntaina, elokuuta 01, 2010

Pelastusoperaatio

Perjantaiaamuna kävin siis taas Savonlinnassa. Tällä kertaa porukat oli kutsuttu koolle "kriisipalaveriin" Opettajankoulutuslaitoksen pelastamiseksi. Harmittavaa oli tietenkin se, että Farmari-messujen takia muut maakunnan edustajat (Järvistä lukuunottamatta) eivät ehtineet paikalle, mutta materiaali heillekin luonnollisesti toimitetaan.

Kyse on siis samasta asiasta, kuin mikä männä keväänä kohdattiin Oulun ja Kajaanin laitoksen kanssa. Savonlinnan OKL on vuosikymmenten ajan ollut kaupungin keuhkot ja nyt näitä keuhkoja ollaan lytistämässä uuden "historiallisen" yliopistouudistuksen seurauksena.

Savonlinnan OKL on hallinnollisesti osa Itä-Suomen Yliopistoa ja nyt uuden (epäonnistuneen) yliopistolain seurauksena, taloudelliset paineet pakottavat yliopistojen hallinnot karsimaan filiaalien toimintoja. Tämä oli ennakoitavissa jo silloin, kun lakia eduskunnassa läpi runnottiin.

Ministeri Virkkunen (kok.) on koko ajan kysyttäessä mitä tahansa, hokenut yliopistojen olevan nyt autonomisia tilivirastoja, jotka itse päättävät asioistaan. Samalla tavalla hän tulee vastaamaan siihenkin kysymykseen, kuinka Savonlinnan OKL:n käy. Lailla päätettiin siirtää likainen karsimistyö pois poliittiselta päätöksenteolta itsenäisille yliopistoille. Että sillä lailla.

Lupasin perjantaiaamun palaverissa, ihan omaa järkeäni käyttäen, että sosialidemokraattien tekemään hallitusohjelmaan tullaan kirjaamaan filiaalien säilyminen maakunnissa. Tämä on tärkeää alue-ja koulutuspolitiikkaa ja siksi se on meidän demareitten tärkeyslistoilla korkealla. Sama kohtalo tullee olemaan Hämeenlinnan ja Rauman opettajankoulutuslaitoksilla.

Tapasin puheenjohtaja Urpilaisen heti tuoreeltaan palaverin jälkeen meidän messuosastolla Mikkelissä ja sain päivitettyä hänelle vakavan tilanteen. Kerroin myös antamastani "lupauksesta" ja hän luonnollisestikin fiksuna ihmisenä oli asiasta samaa mieltä, kuten tämän päivän Itukastakin saimme lukea.

Meidän johdolla tässä maasta ei maakuntia ajeta alas, niinkuin nyt tällä Kepu-johtoisella hallituksella on systemaattisesti tehty.

Ei kommentteja: