tiistaina, elokuuta 24, 2010

Ehdokasjahdissa

Eduskuntaryhmän kesäkokous Tampereella huipentui tänään puolueemme kesäkiertueen tuottamien presidenttiehdokkaiden nimien julkaisuun. Puoluesihteerin johdolla toteutettu kysely kansalaisille ympäri Suomea oli nerokas keksintö, jolla saatiin ihmisiä puhumaan politiikkaa ja miettimään seuraavaa presidenttikautta.

Sain olla muutamissa eteläsavolaisissa tilaisuuksissa mukana toteamassa sen, kuinka tervetullutta tämänkaltainen keskustelunavaus olikaan. Ihmiset osallistuivat kyselyyn innokkaasti ja puhetta presidentin ominaisuuksista oli mukavaa kuunnella.

Tänään julkistetussa listassa oli odotetusti puolueemme kärkikaartin nimiä. Paljon työnsä puolesta julkisuudessa olevat puolueen puheenjohtajat, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja muut puolueessa aktiivisessa roolissa olevat henkilöt ovat luonnollisestikin niminä ihmisten mielissä silloin, kun yhtä henkilöä haetaan.

Loppujen listalla olevien nimien osalta voi havaita, että maakuntien omat poliittiset toimijat ovat ehkä vähän ansiottakin tulleet listauduttua. Omalta osaltani totean, että en halua nimeäni roikotettavan tällä listalla tämän enempää ja tulen sen ilmoittamaan huomenna puoluetoimistoon. Kiitän toki maakunnan ihmisiä siitä, että olen tullut huomioiduksi, mutta samalla sanon, että oma tärkeä tavoitteeni on ensi kevään eduskuntavaaleissa enkä aio heittää ajatustakaan presidentinvaaleille ennen sitä.

Presidentin tehtävä on arvokas ja vaativa. Haluan, että se sellaisena myös säilyy. Kansalaiset saavat valita hyvistä ehdokkaista itselleen arvoisensa presidentin suoralla kansanvaalilla ja sitä täytyy kunnioittaa. SDP:n jäsenistä on nyt peräkkäin valittu kolme presidenttiä. Heidän ansionsa ennen presidentiksi valintaa ovat vertaansa vailla ja he kaikki ovat onnistuneet tehtävässään juuri niinkuin me äänestäjät olemme halunneet.

Kunnioituksesta heidän työtään kohtaan, en pidä järkevänä karnevalisoida presidentinvalintaprosessia tämän enempää enkä siksi ensimmäisen kauden kansanedustajana mitenkään halua olla mukana kuukausitolkulla kestävässä ehdokasjahdissa. Oman puolueeni ja Suomen tulevaisuuden kannalta on tärkeämpää, että keskitämme kaiken tarmomme ensi kevään eduskuntavaaleihin. Niissä ratkaistaan Suomen suunta. Presidentti valitaan sen jälkeen ja olen varma, että hyvä sosialidemokraatti valitaankin.

Ei kommentteja: