torstaina, elokuuta 24, 2006

Budjetista poimittua

Eilen se vihdoin julkistettiin. Valtion ensi vuoden budjetti siis. Suuria yllätyksiä ei enää eilen tullut, mutta kaikki valmistelussa mukana olleet puolueet tuntuvat olevan lopputulokseen tyytyväisiä. Liekö ensi kevään vaaleilla osuutta budjetin sisältöön...

Paljon julkisuutta on annettu ns. köyhyyspaketille. Varsinaisille asianosaisille luvatut korotukset ovat varmasti tervetulleita, mutta suuruuksiltaan eivät kovin huomattavia. Mielestäni tärkein pointti köyhyyspaketissa onkin se, että valtion talousarviossa yleensäkin otetaan kantaa siihen, että meillä todellakin on ihmisiä, jotka vuodesta toiseen elävät toimeentulorajojen alapuolella.
Toivottavasti tämä havainto jää ihmisten mieliin vielä jatkossakin, kun tehdään ns. pienempiäkin päätöksiä.

Muuttoavustusta työn perässä toiselle paikkakunnalle muuttaville on ehditty jo vähätellä ja päivitellä. Onhan selvää, että kukaan ei pelkän muuttoavustuksen (700 €) takia lähde paikkakuntaa vaihtamaan, joten pelko syrjäseutujen tyhjentymisestä tämän vuoksi on mielestäni liioittelua. Sille, joka on tehnyt päätöksen paikkakunnan vaihdosta työpaikan vuoksi, summa voi olla merkittävä. Tiedetään, että esim. pitkään työttömänä olleen henkilön rahavaroissa myös 700 euroa on iso raha.

Omaishoitajille on luvassa yksi vapaapäivä lisää. Se tulee tarpeeseen, mutta toivonpa totisesti, että se myös käytännössä pystytään toteuttamaan. Tällä hetkellähän tilanne on se, että kovin harva omaishoitaja pystyy nykyistä kahtakaan vapaapäivää kuukaudessa pitämään.

Kunnallisveron ansiotulovähennystä pienennetään, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntien saamista verotuloista entistä vähän suurempi osa jää kuntien omaan käyttöön. Erotus jää valtion maksettavaksi. Tämä tullee hyödyttämään eniten kuntia, joissa pienituloisia kuntalaisia on paljon ja tämä tietenkin on kuntatalouden kannalta järkevää.

Viitostielle luvattiin periaattellinen tuki, mutta rahoituspäätös tulisi vasta joskus myöhemmin. Mieluusti olisimme tietenkin nähneet jonkun (vaikka pienenkin) summan jo ensi vuoden budjetissa, hanke tuntuisi silloin heti paljon todellisemmalta. Nyt jäämme vielä odottamaan rahaa.

Mikkelin lentokentälle on luvassa valtion rahaa, mutta ei kovin paljoa. Itse näkisin tilanteen nyt niin, että annettaisiin asian olla ja keskitettäisiin voimat muihin asioihin. Lopputulos tulee nimittäin olemaan Mikkelin kaupungille joka tapauksessa liian kallis. Valtion kentälle myöntämä raha jää niin pieneksi, että kaupunki joutuu kenttään sijoittamaan huimia summia jatkossakin.

Jos olisin saanut olla mukana budjettia tekemässä, olisin tietysti tehnyt muutamia asioita toisin. Eräs asia, joka on kansalaisia puhututtanut jo vuosia ja paljon, on ruuan arvonlisäveron alentaminen. Mielestäni olisi perusteltua vihdoin tehdä tämä alv:n alennus (17 prosentista 12), sillä sillä on tutkitusti vaikutusta kuluttajahintoihin sekä alan työpaikkojen kasvuun.

Ruuan hinnan aleneminen kohdistuisi kaikkiin kansalaisiin. Meillä on nimittäin paljon ihmisiä, jotka elävät jatkuvasti toimeentulon rajamailla, mutta jotka eivät kuitenkaan koskaan pääse minkään köyhyyspaketin tai köyhyysmääritelmän piiriin.

Ei kommentteja: