keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Prinsessa Ruusunen heräsi

Koko valtakunnan tuntema prinsessa (kulttuuriministeri Saarela) heräsi vihdoin Ruususen unestaan. Emme ole aikoihin kuulleet häneltä hänen varsinaiseen työhönsä liittyvistä asioista, vaan etupäässä olemme saaneet perehtyä hänen yksityiselämäänsä liittyviin seikkailuihin ja siksi onkin mukava huomata, että vielä työtäkin tehdään.

Ministeri Saarela otti eilen kantaa opintotukitilanteeseen. Hän esittää ensi vuoden budjettiin 20 prosentin korotusta opintotuen tulorajoihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että opiskelijat voivat tienata opintojensa ohella hiukan enemmän sen vaikuttamatta opintorahaan.

Mielestäni esitys on järkevä. Suurin osa opiskelijoista joutuu joka tapauksessa käymään töissä opintojensa ohessa ja nostamalla tulorajaa, parannettaisiin opiskelijan taloudellista tilannetta ja samalla vältettäisiin monen opiskelijan kohtaloksi tullut opintorahan takaisinperintä.

Opiskelijajärjestöt haluaisivat mieluummin korotuksen opintorahaan, mutta sen korottaminen sellaiseksi, että ainoastaan sillä eläisi, ei ole mahdollista. Siksi onkin parempi yrittää saada korotusta nimenomaan tulorajoihin.

Ministeri Saarela taipui tekemään korotusesityksensä eduskunnasta saamansa painostuksen johdosta. Muun muassa demarien Piia Viitanen näet arvosteli häntä siitä, että ministeriltä ei tule esityksiä ja että eduskunta joutuu tekemään hänen työnsä. No nyt on tullut esitys ja vieläpä sellainen, joka todennäköisesti eduskunnassa menee myös läpi. Ei kuitenkaan sattumaa, että ministeri heräsi tekemään esityksensä juuri vaalivuoden budjettiin, mutta väliäkös sillä; pääasia että asiat etenevät.

Ei kommentteja: