perjantaina, elokuuta 04, 2006

Kaikenmaailman kaket

Pitkin kesää on saatu ihmetellä sitä, kuinka Mikkelin kaupungin keskustassa on levotonta. Levottomuus ei kylläkään ole kohdannut suurta joukkoa eikä ole kovin massiivista muutenkaan, mutta sitäkin sitkeämpää lajia. Kysymys on nimittäin muutaman laitapuolen kulkijan häiriköivästä käyttäytymisestä keskustassa työskenteleviä kohtaan.

Me kaupunkilaiset olemme kait niin tottuneet näihin "omiin" toriveikkoihimme, että aikaisemmin ei ärsyyntymistä ole suuremmin ollut. Niin kauan kuin nämä kaket ja perat ja muut ovat olleet hiljaa, eivätkä ole sivullisia liiemmin häirinneet, ei tilanteeseen ole kenenkään (poliisia lukuunottamatta) tarvinnut puuttua. Toki ulkopaikkakuntalaiset ovat asiaan jo vuosia kiinnittäneet huomiota.

Tämän päivän Ilta-Sanomat tietää kertoa, että nyt eräälle näistä kulkijoista on määrätty lähestymiskielto tietyn puistotyöntekijän toiminta-alueelle eli keskustan puistoihin ja torille. Nähtäväksi jää, kuinka kieltoa tullaan noudattamaan ja kuka sitä ehtii valvoa. Soisin, että arvokkaita poliisin resursseja käytettäisiin jotenkin muuten.

Myös kaupunginvaltuutetut Eija ja Eero (vihr.) ottavat tänään L-S:n yleisönosastokirjoituksessaan asiaan kantaa. Sinänsä monesta asiasta kirjoituksessa voi olla samaa mieltä, mutta yömaja/ensisuojan perustamisasiassa olen eri linjoilla. Mikkelissä on ollut jo vuosia tarve ensisuojan perustamiseksi, mutta yksimielisyyttä siitä (saatikka sen sijainnista) ei ole toistaiseksi vielä saatu aikaiseksi. Yömaja itsessään ei kuitenkaan tule poistamaan päivisin tapahtuvaa häiriökäyttäytymistä keskustassa.

Tämän kokoinen kaupunki tarvitsee jonkun lämpimän yöpymispaikan niille, jotka päihdeongelmansa vuoksi ovat muusta asumismuodosta syrjäytyneet. Varsinaista syytä eli päihdeongelmaa ei mikään julkinen sektori voi poistaa. Sen tietävät varmasti kaikki, jotka tavalla tai toisella ovat tämän ongelman parissa eläneet tai työtä tehneet.

Viranomaisten keinot tämän päivän toriveikkoihin ovat todella vähäiset. Väkisin ei voi ketään mihinkään "siirtää" eikä päivän tai parin putkareissu tuota tulosta. Panostukset pitäisikin suosiolla siirtää uusiin, potentiaalisiin laitapuolen kulkijoihin ja kiinnittää lainsäädännössä huomiota alkoholin kulutusta lisääviin asioihin.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan älykkö vetääkseen tietyn johtopäätöksen esim. alkoholiveron suuruuden ja alkoholinkäytön kasvun liittymisestä toisiinsa taikka kuinka nuorten alkoholinkäytön lisääntyminen ja lain muutos, joka sallii juopottelun julkisilla paikoilla, korreloivat toisiaan. Muun muassa näitä asioita uudelleen miettimällä ja palaamalla kenties tiukemman alkoholipolitiikan linjoille saataisiin osa uuden sukupolven toriveikoista pidettyä paremmin yhteiskunnassa mukana.

Täytyy muistaa, että jokainen kake, pera tai pirkko on aina jonkun äidin poika tai tyttö, ja usein myös jonkun isä tai äiti, ja heilläkin on ihmisarvonsa!

Ei kommentteja: