tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Rotary-veljet

Eilinen olikin varsin rauhallinen päivä, niin rauhallinen loppujen lopuksi, että en viitsinyt tännekään kirjoittaa. Olenkin huomannut, että mitä enemmän on aikaa, sitä vähemmän saa mitään aikaiseksi. Silloin, kun on tasainen vauhti päällä, hoituvat monet hommat sutjakasti ja turhia lykkäämättä.

Onnin ensimmäinen hiihtoloma koulusta alkoi lupaavasti, poika heräsi vasta kymmeneltä. Vauhdikas viikonloppu serkkupoikien ja kavereitten kanssa yhdistettynä menneisiin kouluviikkoihin vaatii näemmä veronsa. Tänään Onni lähtee isänsä kanssa pariksi päiväksi laskettelureissuun ja äidillä sydän jo nuljahtelee huolesta ja ikävästä.

Olin eilen vieraana paikallisten rotary-veljien lounastapaamisessa. Kokemus oli uusi ja erittäin miellyttävä. Rotaryt tekevät paljon vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyötä ja heidän toimintansa on tuttua monelle kansainvälisessä opiskelijavaihdossa olleelle. Itse en tiennyt aikaisemmin yhtään rotarya tuntevanikaan, mutta eilinen tilaisuus avasi siniharmaat silmäni tässäkin asiassa ja varsin yllättävällä tavalla...

Iltapäivällä olin yleisön joukossa Mikkelin Vaakunassa pidetyssä vaalitilaisuudessa. Tilaisuuden olivat järjestäneet herrat kansanedustajaehdokkaat Leppä, Nepponen ja Seppälä. Aiheena oli talouteen ja verotukseen liittyvät asiat. Alustajina olivat valtiosihteeri Rauhio ja tutkija/toimitusjohtaja Holm. Alustukset olivatkin oikein hyviä.

Erityisesti mieltäni lämmitti informaatio ruuan arvonlisäveron alentamisesta. Aihetta lähestyttiin tutkimustiedon avulla, joten tuloksia voidaan pitää varsin kiistattomina. Tutkimuksessa oli vertailtu ruuan alv:n laskemista ja tuloveron alentamista ja näiden vaikutuksia eri tuloluokkien kotitalouksille.

Pylväsjonot, joilla vertailut esitettiin, olivat selkeitä ja kertoivat yksinkertaisesti sen, kuinka juuri ruuan alv:n laskeminen helpottaa nimenomaan pienituloisia kotitalouksia. Sen sijaan tuloveron alentaminen hyödyttää enemmän niitä, joilla tulojakin on enemmän. Johan maalaisjärkikin tämän kertoo, mutta itse olin oikein tyytyväinen siihen, että asia esitettiin havainnollisesti rautalankaversiona kaikille kiinnostuneille.

Itse otin kantaa asiaan jo viime syksynä (mm. lehdessä ja täällä blogissa) sen jälkeen, kun kolme valtakunnallisesti merkittävää tutkimuslaitosta oli ottanut asiaan kantaa julkaistessaan asiasta tuoreet tutkimukset. Omassa puolueessani asiasta on tietenkin monenlaista näkemystä ja se on vain tervettä, sillä erilaisuus rikastuttaa keskustelua. Tietenkin toivoisin, että tosiasiat ymmärrettäisiin ja uskomukset jäisivät taka-alalle tässäkin asiassa.

Ei kommentteja: