torstaina, joulukuuta 25, 2008

Joulu jatkuu

Uutisissa kerrottiin, että Joulu on sujunut tänä vuonna rauhallisesti. Hyvä niin, mutta on ikävää se, että asia ylittää uutiskynnyksen. Ilman muuta juuri jouluna tulisi kaikkien olla hyvällä ja rauhallisella mielellä ja ajatella toisista pelkkää hyvää.

Totuus on kuitenkin liian usein toisenlainen. Perheväkivaltatilanteita tilastoidaan vuoden aikana juuri joulunpyhinä eniten. Niin sanottu pakollinen perhekeskeisyys ja sukulaisten tapaaminen yhdessä liiallisen viinanjuonnin kanssa aiheuttavat ikäviä tilanteita ja murhenäytelmiä. Joulu on ennenkaikkea lasten juhla ja silloin aikuisten tulisi hillitä itsensä.

Vaikeita tilanteita varten on kuitenkin rakennettu hyvä järjestelmä. Puhelimet päivystävät ja turvakotien ovet ovat avoinna. Näihin koteihin voivat aikuiset lapsineen paeta väkivaltaista läheistään. Se, että tätä perheväkivaltaa ei hyväksytä tai että sitä syystäkin paheksutaan, ei poista sen olemassaoloa. Tiedostaminen ja asian julkiseksi tekeminen madaltavat monen avuntarvitsijan kynnystä lähteä hakemaan turvaa. Etenkään omassa kodissaan ei kenenkään pidä alistua pelkäämään.

Meidän joulumme on sujunut hyvin. Olemme nautiskelleet kotona kynttilöistä ja herkuista sekä joulupukin paketeista. Ihana pakkassää ja luminen maisema ovat houkutelleet ulos ja siten pitäneet myös posket punaisina. Kirjoja olen nyt lukenut jo kolme ja vielä yksi on varattuna ensi yöksi. Huominen päivä vietetään vielä "virallista" joulua.

Ei kommentteja: