tiistaina, joulukuuta 09, 2008

Tilu, lilu

Muistaakseni otsikon lailla huudahti joskus kansanedustaja/ministeri/puhemies Riitta Uosukainen täysistunnossa, kun meno salissa äityi liian kovaksi. Kova meteli oli täysistuntosalissa myös tänään, mutta Niinistö käytti huomattavasti ankarampaa metodia hiljentääkseen porukat. Kylläpähän hiljenivät.

Oikeasti Tilu on lyhenne ja tarkoittaa Tikkurilan lukiota. Kävimme kollega Timo Soinin kanssa viime viikolla tutustumassa suuren luokattoman lukion toimintaan ja opiskelijoihin. Tilaisuus oli todella kiva ja antoisa; saimme viriteltyä nuorten kanssa hyvät keskustelut siitä, minkälaista heidän lukiossaan on opiskella.

Se, miksi juuri me olimme paikalla, johtui siitä, että olemme molemmat esittäneet hieman epäilyjä luokattoman lukion toimivuudesta nimenomaan yhteisöllisyyden näkökulmasta. Itse olen toki tietoinen myös niistä hyvistä puolista, joista suuri yksikkö opiskelijoille voi tarjota sekä siitä luokattomuuden opiskelun järkevyydestä.

Vierailu Tilussa vahvisti käsityksiäni siitä, että suuri koulu pystyy tarjoamaan hyvät lähtökohdat niin jatko-opinnoille kuin elämällekin. Ilman riittävää rahallista panostusta se ei kuitenkaan ole mahdollista. Vantaalla on ymmärretty ensinnäkin investoida uuteen, toimivaan ja nykyaikaiseen koulukiinteistöön. Rakennuksen lisäksi on rahaa käytetty siihen tärkeimpään eli opiskelijoiden oppimiseen ja kouluviihtyvyyteen.

Aikuisten määrä Tilussa on suurempi kuin lukioissa keskimäärin, oppilashuoltohenkilökunta ja opettajat työskentelevät yhdessä lasten parhaaksi. Kaikki vaikuttivat erittäin motivoituneilta ja tyytyväisiltä. Sateinen torstaiaamu kirkastui osaltani Tikkurilan lukion vierailun johdosta. Voisimmepa ja kykenisimmepä me Mikkelissäkin ottaa oppia Vantaalta, ainakin kouluasioita järjesteltäessä.

Ei kommentteja: