keskiviikkona, joulukuuta 03, 2008

Loppurutistus

Eduskunnassa alkaa vuoden loppu näkyä. Täysistuntojen esityslistat (päiväjärjestykset) pitenevät ja istunnot jatkuvat iltamyöhään asti. Olen ihmetellyt ihan ääneenkin sitä, että on kohan tämä ihan järkevä tapa toimia...?

Pitkien istuntojen loppupuolelle ja isojen asioiden väliin ujutetaan pienempiä, mutta tärkeitä ja merkityksellisiä lakiesityksiä, joista useat edustajat haluaisivat lausua sanansa. Istuntoja ja niiden kestoja ja sisältöjä ei etukäteen juurikaan tiedetä.

Näin kävi myös viime perjantaina, jolloin istuntoa jatkettiin vielä klo 15 jälkeen ja listalla oli paljon asioita. Maakuntien edustajat joudumme kuitenkin lähtemään Helsingistä jo varhain, mikäli meinaamme ehtiä illaksi maakuntien tilaisuuksiin. Juna Mikkeliin esim. lähtee klo 15.12 ja sillä juuri ehtii klo 18 Mikkeliin. Seuraavilla kyydeillä ei enää ehdi mihinkään.

Nyt onkin valmisteilla esitys siitä, että eduskunnan istuntoja järkeistettäisiin. Kuulemani version mukaan, viikolla istunnot aloitettaisiin aikaisemmin ja lopetettaisiin ihmisten aikaan. Uutuutena on perjantain istuntojen pidentäminen. Sekin mielestäni on ihan hyvä, mikäli päivän pituuden voi suurin piirtein etukäteen arvioida.

Tällä systeemillä mennään kuitenkin ainakin tämä loppuvuosi ja urakoimme seuraavat viikot maanantaista perjantaihin, aamusta yömyöhään.

Ei kommentteja: