lauantaina, joulukuuta 26, 2009

Ajoituksen mestari

Pääministeri Vanhasen neuvonantajat osaavat hommansa. Julkisilla ulostuloilla ja ajankohdilla on merkitystä.Muistaakseni viimeksi jokin naishässäkkä piilotettiin kihlautumisuutisen alle ja nyt ilmoitus Kepun pj:n paikalta luopumisesta haluttiin tuoda julki juuri ennen joulunpyhien rauhoittumista.


Nyt jälkikäteen kun asiaa ajattelee, ei muuta ajankohtaa olisi voinut ollakaan. Koko kuluneen vuoden Matti I on uhonnut, kuinka hän on vahvempi kuin koskaan ja kuinka hän tulee jatkamaan pääministerinä seuraavallakin vaalikaudella. Faktat vaan toisenlaisesta yleisestä mielipiteestä ovat vihdoin kantautumassa Kesärannankin seinien sisäpuolelle.


Tosiasiassa hänen ykköshaastajansa, ministeri Paula Lehtomäki on ilmoittanut jo ajat sitten, että tulee ilmoittamaan puheenjohtaja-aikeistansa heti tammikuun alussa. Ja toisekseen, pari viikkoa sitten tuli ilmi kysely, jonka mukaan juuri pääministeri Vanhanen on kansan mielestä Suomen epäluotettavin poliitikko. Nämä kaksi asiaa huomioon ottaen, luopumisilmoitukselle ja sen ajankohdalle ei muita vaihtoehtoja olisi voinut ollakaan. Sen jälkeen, kun istuvalle puheenjohtajalle on ilmaantunut haastajia, ei vetäytyminen kilpailusta enää olisi ollut mahdollista.


Perustelut puolueen puheenjohtajan paikalta luopumiselle olisi avustajakunta voinut miettiä paremmin. Miehekkäämpää olisi ollut sanoa suoraan, että hävityt vaalit, kannatuksen lasku, oman uskottavuuden menettäminen ovat omiaan heikentämään hänen mahdollisuuksiaan tulla puoluekokouksessa enää valituksi ja siksi olisi ollut rehellistä antaa pelikenttä toisille suosiolla. "Matti on työnsä tehnyt, Matti saa mennä".


Näinhän esimerkiksi Heinäluoma teki, vaikka tilanteensa ei ollut läheskään yhtä ankea eikä epäuskottava kuin Vanhasella. Mutta toisaalta, kaikkine käräjäkuvioineen, naiskohtaamisineen, Nuorisosäätiö -ja lautakasaepäselvyyksineen ei ainakaan minulle ole muodostunut kuvaa suoraselkäisestä ja rehellisestä miehestä. Kun tekee vilunkia jossakin asiassa, voi sitä perustellusti epäillä tehtävän muissakin asioissa.


Luopuminen terveydellisistä syistä olisi ihan ymmärrettävä, mikäli ei samanaikaisesti olisi tullut ilmoitusta, että pääministerin tehtävät kyllä hoituvat jalkaoperaatiosta huolimatta. Oman käsitykseni mukaan, ei Suomessa vaativampaa postia ole kuin juuri pääministerin. En tietenkään tiedä sen enempää ministerin kuin kepulaistenkaan elämästä, mutta yleisen ymmärryksen nojalla, uskallan väittää näin.


Pääministerin vaihto tai vaihtamatta jättäminen ei todellakaan ole pelkästään kepulaisten asia. Hallitus muodostetaan vaalien jälkeen tietyillä perusteilla siten, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee (yleensä) pääministeri. En usko, että hallituskumppani Kokoomus tulee sallimaan sitä, että kilpaileva puolue Keskusta pääsee lähtemään eduskuntavaaleihin kaksilla rattailla ravaten, heidän joutuessa olemaan hankalassa tilanteessa puheenjohtajan ollessa samalla valtiovarainministeri.

Ministerinkierrätys tullee olemaan yksi vaihtoehto, mutta luoja meitä varjelkoon kepulaiselta valtiovarainministeriltä. Parasta kaikkien kannalta olisi, että joku pääministerin avustajaremmistä vihdoin kertoisi Matti I:lle keisarin uusista vaatteista totuuden ja saisi hänet jäämään arvokkaasti pois pääministerin paikalta. Keskustan oma väki sen sijaan kyllä osaa valita puolueelleen sellaisen puheenjohtajan, joka pystyy hoitamaan pääministerin tehtävät lyhyen ylimenokauden ajan.

Ei kommentteja: