sunnuntaina, joulukuuta 27, 2009

Kalliita päätöksiä

Eilen illalla Ylen uutisissa oli juttu, jossa kerrottiin monen vanhuksen kokevan joulunpyhät hankalina. Jutussa haastateltiin hurmaavaa 89-vuotiasta Lilja Asikaista, joka kertoi omien päiviensä kulusta niin arkena aikaisemmin, kuin näinä joulunpyhinäkin.

Aikaisemmin tämä hyväkuntoinen ja täysissä järjissään oleva rouva, vietti aikaa läheisellä vanhustentalolla. Iloisena Lilja Asikainen kertoi, kuinka sinne aina oli mukava mennä syömään ja seurustelemaan muiden kanssa. Jopa televisiotakin katsottiin yhdessä.

Toiminta on nyttemmin säästösyistä lopetettu ja ateriapalvelu toimittaa ruuan iltapäivällä tällekin hyväkuntoiselle, joskin liikuntarajoitteiselle rouvalle kotiin. Pois on nyt siis jäänyt jokapäiväinen ulos lähteminen, tuttujen tapaaminen ja mutkaton yhdessäolo toisten kanssa.

Kaupunki varmaankin säästää lyhyellä aikavälillä, mutta enemmän säästäisi, kun hyväkuntoiset vanhukset pystyisivät asumaan kotonaan virkeinä ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Henkisellä vireydellä tiedetään olevan yhteys fyysiseen jaksamiseen ja se pätee myös vanhuksiin.

Samankaltaista lyhytnäköistä säästämistä on tehty omassa kaupungissani. Tämän päivän Länkkärissä pääkirjoituksessa otettiin voimakkaasti kantaa nuorten päihdepysäkki Mixstopin uudelleen avaamiseksi. Pysäkki lakkautettiin pari vuotta sitten ja itse palvelun vakuutettiin järjestyvän toisella tavalla. Epäilyjä toki tunnettiin, mutta siitä huolimatta teimme budjetin tasapainottamiseksi tämänkin tyhmän teon.

Nyt budjettimme on kaikkien noiden vuosina 2007 ja 2008 tekemiemme vaikeiden ratkaisujen vuoksi tasapainoinen, mutta revittelyyn ei vieläkään ole varaa. Yhdessä yksittäisten säästötoimenpiteiden kanssa tehdyt rakenteelliset muutokset ovat saaneet taloutemme oikeaan kurssiin. Nyt olisikin hyvä aika tehdä laskelmat siitä, kuinka paljon Mixstopin avaaminen tulisi seuraavien viiden vuoden aikana aiheuttamaan säästöjä, kun nuorten päihteidenkäytön aikaansaamat ongelmat jäisivät kunnalta pois. Kasvavan nuorisotyöttömyyden aikana päihteidenkäyttö ei ainakaan tule vähenemään.

Ei kommentteja: