maanantaina, joulukuuta 14, 2009

Linnan ruusut

Eilen illalla tv:ssä esitetty dokkari naisista vankilassa vei lähes yöunet. Naiset kuvasivat paitsi elämäänsä vankilassa niin myös elämää sitä ennen. Lähes jokaisella oli taustalla paha päihderiippuvaisuus ja ikävät kokemukset lapsuudesta.

Yhteistä näille naisille oli se, että syyllisyydentunne omasta tilanteestaan ja siitä, mitä on aiheuttanut omille lapsilleen, on valtava. Siitä huolimatta päihteet ovat aina vieneet voiton omista lapsista. Tätä on meidän muiden äitien mahdotonta käsittää.

Olen jo usean vuoden ajan käynyt jaakobinpainia siitä, tulisiko päihdeäidit ottaa pakkohoitoon silloin, kun raskaus on vasta alkuvaiheessa ja lapsen terve kehittyminen on selkeästi vaarassa äidin huumeriippuvuuden vuoksi.

Mustavalkoisena ihmisenä olisi helppo vastata ehdottomasti kyllä ja tätä mieltä olenkin pitkään ollut. Tiedän toki, että pakkohoidolla voi olla huonojakin seurauksia juuri äitien ns. kiinninappaamisen kannalta. Pelko hoitoon joutumisesta voi estää tavanomaisetkin neuvolakäynnit raskauden eri vaiheissa ja tämäkin on lapselle riski.

Päihteiden liiallinen käyttö on suomalaisten suurin terveydellinen ja sosiaalinen ongelma. Eilisen ohjelman perusteella ja etenkin niiden huostaanotettujen lapsien kohtaloiden perusteella, olen jälleen kerran vahvemmin sitä mieltä, että jokaisella lapsella tulee olla oikeus edes ennen syntymäänsä elää vapaana päihteistä.

Ei kommentteja: