sunnuntaina, joulukuuta 13, 2009

Kansakunnan kermaa?

Eilen näytettiin uutisissa, kuinka tuhannet ihmiset jonottivat useita tunteja päästäkseen vierailulle presidentinlinnaan. Näkeminen oli kuulemma jonottamisen arvoista. Idea avoimista ovista oli presidentti Haloselta loistava. Kauniita tiloja kelpaa esitellä ja näin useammalla on mahdollisuus päästä piipahtamaan linnan sisätiloissa. Lisämauste tietenkin tuli siitä, että presidenttipari oli itse paikanpäällä.

Television uutislähetyksen kommentti kuului jotenkin niin, että "viimeksi Mariankadun jonon muodosti itsenäisyyspäivänä kansakunnan kerma, nyt tavalliset ihmiset saavat olla jonossa presidentinlinnaan". Näkemäni perusteella, jonottaminen eilen sujui sivistyneesti ja rauhallisesti.

Itsenäisyyspäivänä jouduin näkemään jotakin muutakin. Jokainen paikalle suhauttanut taksi jätti matkustajansa niin lähelle ovia kuin oli mahdollista ja siitä sitten liukastelimme jonon jatkoksi. Poikkeuksen teki vihreiden meppi Heidi Hautala, joka tyynesti kiilasi jonon ohi, ainoastaan hieman muuta vierasjoukkoa vilkaisten. Poikkeuksellisesti hillitsin itseni, enkä sanonut sitä, mitä olisi pitänyt sanoa.

Suomalaiskansalliseen tapaan päivittelin jälkikäteen vihreän mepin moukkamaista käytöstä kollegoille, jotka kyllä lakonisesti totesivat: "Niinpä tietysti". Tältä osin kerma oli härskiintynyttä. Heidi Hautalan ei kyllä kannata mennä ainakaan aamuyöstä nakkikioskille tofumakkaraa ostamaan, kohtelu härskille etuilijalle voi olla toisenlaista kuin meillä liian nynnyillä linnanjuhliin jonottajilla.

Ei kommentteja: