tiistaina, joulukuuta 01, 2009

Lakialoitteita

Viime perjantaina saimme sivistysvaliokunnassa kuulla todellisen ammattilaisen näkemyksiä perusopetuksesta ja ryhmäkoko-problematiikasta. Professori Liisa Keltinkangas-Järvinen oli valiokunnan kuultavana ja kuuleminen vahvisti omiakin käsityksiäni asiasta.

En kuitenkaan käy referoimaan hänen kertomaansa. Totean vain, että ne samat havainnot, joita me opettajat ja äidit olemme koululaisista tehneet, tulivat nyt erään Sitran tutkimuksen tukemina vahvistettua. Kuuleminen oli muutoinkin loistavaa, oli ilo kuunnella vakuuttavaa ja suorapuheista naista.

Hänen näkemyksensä oli aivan kiistaton. Luokkakoolla on suunnaton merkitys lapsen kehitykselle. Kysyttäessä hän jopa myönsi sen, että on joutunut pettymään kunnissa tapahtuviin vapaaehtoisiin ryhmäkokolinjauksiin ja on kallistunut lakisääteisen määrittelyn kannalle. Ainoastaan lakiin kirjaamalla saadaan lapsille ympäri Suomea ja kuntien sisällä samankaltaiset mahdollisuudet oppia ja kehittyä.

Tästä aiheesta voisin kiihkoilla tunteja. Varsinkin nyt, kun oma poikani on selvästi joutumassa hankaluuksiin liian suuren ryhmänsä kanssa. Olemme sivistysvaliokunnan sd-ryhmän kanssa tehneet lakialoitteen em. asiasta ja siihen on mahdollisuus muidenkin nimensä laittaa. Tänään sain siihen pikaisesti napattua parikymmentä nimeä, huomenna urakoin loput ja sen jälkeen asia edetköön eduskunnan hallinnossa. Tulemme näkemään talossa työskentelevien kasvattajien ja vanhempien ymmärryksen laajuuden tälle asialle.

Tälle lakialoitteelle ei käy siten, kuin kävi taannoin eräälle Valto Kosken tekemälle. Mieleni tekisi sitäkin asiaa myös tällä palstalla kommentoida, mutta kantapään kautta olen oppinut, että muutama yö aina kannattaa nukkua, ennen kuin läväyttää mielipiteitään julkisuuteen.

Ei kommentteja: