tiistaina, joulukuuta 22, 2009

Rahiksen joululahja

Jokin aika sitten oli Länkkärissä juttu siitä, kuinka Mikkelissäkin tullaan järjestämään Joulu yksinäisille ihmisille. Tilaisuudet muualla maassa ovat olleet kovin suosittuja ja niin tulee varmasti käymään meilläkin. Järjestäjätahoina ovat useat kolmannen sektorin toimijat.

Ihmiset ovat yksinäisiä eri syistä. Jotkut jopa ihan omasta halustaankin. Kuitenkin suurin osa kokee yksinäisyyden ongelmana ja etenkin juhlapyhien aikaan se tuntuu pahalta. Yksinäisyyden pitkittyminen aiheuttaa kansantaudeistamme pahinta, masennusta.

Kolmannella sektorilla on ollut yhteiskunnassamme paikka. Sen merkitys on korostunut aina silloin, kun taloudessa menee huonosti. Nyt on kuitenkin nähtävissä merkkejä siitä, että erilaisilla toimilla ollaan ajamassa alas koko kolmatta sektoria. Siinä tullaan tekemään vuosisadan tyhmyys.

Tuhannet suomalaiset järjestöt tekevät tahoillaan työtä niin ihmisten liikuttamiseksi, vanhusten kunnon ylläpitämiseksi, mielenterveyspotilaiden kuntouttamiseksi kuin väkivallan vähentämiseksi. Nämä järjestöt ovat korvaamattomia sadoille tuhansille suomalaisille.

Näin joulun alla suurin järjestöjen toiminnan rahoittaja, Raha-automaattiyhdistys on antanut jokavuotiset avustuspäätöksensä. "Omat" kaksi järjestöäni, Viola-väkivallasta vapaaksi ry ja Mikkelin Setlementti ry saivat myös päätöksensä. Tilanne on osaltani fifti-sixti. Viola sai hakemansa ja tarvitsemansa, mutta Setlementti jäi ilman. Tilanne on siis siltä osin surkea.

Olemmekin nyt viime päivät Setlementin porukoiden kanssa järkyttyneinä sulatelleet tilannetta ja samalla miettineet muita rahoituslähteitä. Kymmenen vuoden toimintaa vanhusten virkistämiseksi ja kunnon ylläpitämiseksi ei voida heittää hukkaan. Setlementin erilaiset toimintamuodot ovat tavoittaneet alati kasvavan mikkeliläisvanhusten joukon. Periksi ei siis anneta!

Ei kommentteja: