lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Oikeutta eläimille

Tämän syksyn istunnot ovat ohi. Tämä viikko puhuttiin ja äänestettiin budjetista. Välillä kuulostaa siltä, kuin puhuttaisiin eri asiasta. Hallituspuolueiden edustajat käyvät vuoron perään pöntössä vannomassa uskollisuutta hallitukselle kehuen estotta historiallisen hallituksen loistavia tekoja. Kriittinen tarkastelu on suosiolla jätetty opposition harteille.

Torstain kyselytunnilla tapahtui kummia. Yhtäkkiä lehteriltä lävähti roikkumaan juuri istumapaikkani vieressä jokin keltainen rätti. Kyseessä oli "Oikeutta eläimille" -järjestön banderolli, jolla haluttiin huomiota sikojen huonolle kohtelulle.

Sinänsä oikeutettua toimintaa, mutta aivan väärässä paikassa. Eduskunnan istuntosali ei ole paikka, jossa mielenilmauksia voidaan tehdä. Onneksi talon turvajärjestelyt ovat kunnossa ja häiriköt poistettiin salista välittömästi. Kollegojen kanssa vain päivittelimme sitä, kuinka yleensäkään on mahdollista, että taloon voi päästä noinkin ison banderollin kanssa ja onko mahdollista, että lehteriltä voi alas lentää joskus jotain muutakin.

Itse asia on tietenkin paitsi ajankohtainen niin tärkeä. Tein asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Anttilalle syksyllä 2007. Hänen vastauksensa oli juuri niin ympäripyöreä kuin niillä useimmiten on tapana olla. Ministerillä kuitenkin on vastuu huolehtia siitä, että tuotantoeläimiä kohdellaan joka käänteessä niin kuin pitää ja mikäli laiminlyöntejä havaitaan, tulee niihin puuttua.

Nyt tuntuu siltä, kuin ministeri on halunnut työntää päänsä pensaaseen ja toivoa, että mitään ei vuoda julkisuuteen. Asiat kahden vuoden takaiseen kysymykseeni verrattuna eivät ole muuttuneet tai korjaantuneet. Myös ne tuottajat, jotka hoitavat asiansa hyvin, joutuvat aivan syyttä leimatuiksi ja heidän elinkeinonsa voi olla uhattuna. Se ei ole kenenkään etu.

Ei kommentteja: