lauantaina, tammikuuta 15, 2011

Kokouspalkkioista

Perjantain Länsi-Savossa oli uutisoitu isosti, että Mikkelin kaupungin päättäjät suunnittelevat kokouspalkkioidensa nostoa. Asia on ensi maanantain kaupunginhallituksen listalla eli väite on tosi.

Tällä hetkellä kaupungin luottamushenkilöiden (valtuutetut, kaupunginhallituksen jäsenet ja lautakuntien jäsenet) kokouspalkkiot ovat noin 85 euroa per kokous. Sama summa on ollut voimassa niin kauan kuin itse olen ollut mukana eli kymmenen vuotta. Edellinen korotus tehtiin siis silloin, kun maalaiskunta, Anttola ja Mikkeli yhdistyivät. Esitetyn korotuksen jälkeen kokouspalkkio olisi 115 euroa.

Kaikki eivät tunnu tietävän, minkälaista kunnallisena luottamushenkilönä toimiminen oikein on. Useimmat luottamushenkilöistä tekevät pyyteetöntä työtä yhteiseksi hyväksi oman leipätyönsä ohessa. Ajankäytöllisesti tunnollinen luottamushenkilö saa kulutettua ennen ja jälkeen kokousten tunteja asioihin perehtymiseen ja niistä käytäviin keskusteluihin toisten kanssa.

Jokaisesta kokouspalkkiosta maksetaan ensin oman puolueen kunnallisjärjestölle 15 prosenttia ja sen jälkeen useimmat maksavat lopusta yhteiskunnalle 60 prosenttia veroa. Omaan taskuun jäävä osuus on siis hyvin maltillinen verrattuna siihen hyötyyn, minkä kaupunkilaiset luottamushenkilöistään saavat.

Järjestelmämme toimii siten, että virkamies eli tässä tapauksessa kaupunginjohtaja esittää, kaupunginhallitus käsittelee ja tekee päätöksensä mukaisen esityksen valtuustolle, joka asiasta päättää. Valuustoryhmät käsittelevät asian, kun se etenee valtuuston kokoukseen.

Nyt vireillä oleva esitys ei kosketa ainoastaan kaupunginhallituksen jäseniä, vaan kaikkia satoja erilaisissa kunnallisissa luottamustehtävissä toimivia sekä seuraaviksi kausiksi sellaisiksi valittavia eli kun kaupunginhallitus maanantaina päätöstään harkitsee, tulisi liialta populismilta tässäkin asiassa pidättäytyä. Seuraava korotus tullaan tekemään taas kymmenen vuoden päästä.

Mikäli joku kaupunginhallituksen jäsenistä tai muista luottamushenkilöistä ei koe palkkioita lainkaan tarpeellisiksi, voi hän ohjata kaiken oman osuutensa (verojen jälkeen) puolueensa kunnallisjärjestölle. Jokaisen puolueen kunnallisjärjestö ottaa varmasti ilolla tällaisen summan oman toimintansa tueksi.

On myös niitä, joille kokouspalkkiot tulevat tarpeeseen esimerkiksi helpottamaan isojen puhelinlaskujen maksamista. Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi jäädä taloudellisesti miinukselle hoitaessaan meidän kaikkien yhteisiä asioita. Länsi-Savon Vartin pohtijalle ja muillekin aktiivisille lukijoille tiedoksi, että en tässäkään kirjoituksessa puhu omasta puolestani.

Ei kommentteja: