perjantaina, tammikuuta 07, 2011

Lapsilisät uusjakoon?

Kansalaisilta ja puolueilta on kysytty listoja, mistä seuraavalla kaudella karsitaan. Listojen tekeminen ei ole helppoa ja onkin ollut nähtävissä tiettyä nuivaa listaushalukkuutta. Erityisen kummallista on ollut nykyisen pääministerin vetoomus muille puolueille, että heidän tulisi keksiä ne keinot, joilla tämän hallituksen aikaansaama katastrofi korjattaisiin.

Kansalaisten vastauksissa nousi korkealle sijalle lapsilisien poisto hyvätuloisilta perheiltä. Itse otin kantaa asiaan Etelä-Savon Radion haastattelussa ennen joulua ja sanoin, että lapsilisät voidaan poistaa suurituloisilta perheiltä ja siirtää se potti esimerkiksi yksinhuoltajien lapsilisien korotukseen.

Sillä summalla ei valtion kassavajetta pelasteta, mutta siirtämällä rahat suoraan yksinhuoltajien lapsilisien korotuksiin lisätään kulutusta ja vähennetään tuen tarvetta esimerkiksi toimeentulotukipuolelta. Lapsiperheköyhyys on todellinen ongelma juuri yksinhuoltajien perheissä ja jos on olemassa rahat ja keino helpottaa heidän elämäänsä, miksei niin tehdä?

Oma puolueeni lausui varapuheenjohtaja Maria G:n suulla, että tämä leikkaus sopii SDP:lle. Sinänsä merkillepantavaa tv:n haastattelussa oli se, että tästä asiasta kysyttiin kolmen suuren puolueen naispuolisilta varapuheenjohtajilta. Ovatko edelleenkin nämä sosiaalipoliittiset asiat jotenkin vain naisten asioita? Onko puolueissa vastuutettu perheiden asiat naisille? Onko tämä nykyaikaa?

Keskustan ja Kokoomuksen jyrkät vastustukset asialle ymmärtää; heidän ideologiaansa kuulu se, että yhteiskunnalta otetaan vastaan kaikki edut, mutta toiseen suuntaan kulkevien maksujen kanssa ollaan kitsaampia silloin, kun se koskee varakkaita ja omistavia ihmisiä eli heitä ja heidänkaltaisiaan.

Ei kommentteja: