sunnuntaina, tammikuuta 30, 2011

Yksityinen ja julkinen

Rajanveto yksityisen ja julkisen palveluntuotannon välillä on viime vuosina häilynyt. Olemme saaneet kuulla kunnan ulkoistaneen kokonaisen palvelutuotantonsa yksityisille tai kuten Jämsässä on tehty, ulkoistaneen koko terveydenhuoltonsa yksityiselle. Nyt näitä epäonnistuneita sappileikkauksia sitten päivitellään ihan julkisestikin.

Monet kunnat ovat joutuneet miettimään ulkoistamista/yksityistämistä pelkästään siksi, että omille palkkalistoille ei ole esimerkiksi lääkäreitä saatu värvättyä tai siksi, että toiminta jonkun ulkopuolisen tekemänä on osoittautunut tehokkaammaksi ja kuntalaisten kannalta edullisemmaksi. Näin myös Mikkelissä on tehty.

Tein viime kaupunginvaltuustossa aloitteen, että kaupunki selvittää vanhusten tuetun palveluasumisen tarpeet ja käynnistää oman tehostetun palveluasumisen tuotannon. Pari päivää aloitteeni jälkeen lehdessä kerrottiin, kuinka paljon lähivuosina isot kansainväliset pörssiyhtiöt ovat rakennuttamassa Mikkeliin juuri tämänkaltaisia palveluasuntoja.

Itselleni tuo tieto ei ollut uutinen. Olen varsin hyvin ollut tietoinen siitä, kuinka valtava kysyntä meillä on ikäihmisillä ollut juuri tuonkaltaisista asumispalveluista ja kuinka meidän vanhuksemme ovat "joutuneet" asumaan naapurikuntien yksityisiin palvelukoteihin, kun omasta kunnasta ei ole tilaa löytynyt. Tämän havainnon ovat nyt tehneet myös kansainvälisessä bisneksessä pyörivät rahamiehet.

Sinänsä nämä palvelutalot ovat laadultaan ja tiloiltaan juuri sellaisia, joita ihminen elämänsä viimeisiksi vuosiksi haluaa ja tarvitsee. Mielestäni on kuitenkin lyhytnäköistä se, että olemme Mikkelin kaupungissa antaneet tilanteen mennä juuri tällä saralla yksityisten yhtiöiden temmellyskentäksi.

Mikkelin kaupunki kuitenkin maksaa näiden omien asukkaidensa hoidosta käyvän hinnan, joten mielestäni olisi parempi, että tekisimme sen omilla voimilla, omin ehdoin ja itse säätelemin hinnoin. Siksi valtuustoaloitteni on syytä ottaa vakavasti. Vielä nyt voimme pysäyttää markkinamiehet tällä tärkeällä toimialalla.

Ei kommentteja: