lauantaina, tammikuuta 08, 2011

Mielipidemittauksia

Viime aikojen lehdistöä ja ihmisiä muutenkin on puhututtaneet gallupit. Kyselyjä on tehty hiljaisten joulunvälipäivien ratoksi ja ne ovatkin poikineet monta mehevää juttua niin iltapäivälehtiin kuin muihinkin julkaisuihin.

Mielipidetutkimuksia ei pidä vähätellä. Niitä ei pidä myöskään tahallisesti "väärin" uutisoida. Mikäli tulokset esim puolueiden kannatuksista ovat kaikki kahden virhemarginaalin sisällä toisistaan, on se myös tuloksia avattaessa kerrottava juuri niin, eikä annettava tarkoitushakuisesti toisenlaista kuvaa.

Jos olisin kepulainen ja puolueeni kohtelu lehdistössä olisi edelläkuvatunlaista, olisi "etelän metia" jo ristiinnaulittu. Meillä onneksi löytyy kykyä terveeseen itsekritiikkiinkin ja sen paikka on juuri nyt.

SDP:n osalta gallupit ovat näet nyt hälyyttävät, olipa uutisointi tai tulkinta minkälaista tahansa. Olen kuitenkin varma, että mitä lähemmäksi vaaleja mennään sitä vakavammin myös kyselyihin vastaajat joutuvat miettimään puolueiden tarjoamia ratkaisumalleja tulevaisuuden ongelmiin. Lopullinen ratkaisu tehdään kuitenkin huhtikuun vaaleissa.

Puolueen puheenjohtaja käy varmasti omaa prosessiaan eikä siihen meidän muiden ole syytä lähteä neuvoja antamaan. Fiksuna ihmisenä hän kyllä tietää, kuinka tulee toimia ja tarpeen vaatiessa pyytää sitten neuvoja muilta. Kohtuuttomien vaatimusten ja kovien paineiden alla on tärkeintä, että me muut olemme tukemassa johtajaa ja jätämme veneen keikuttamisen muille. Historia on osoittanut, että liiallinen negatiivinen höykytys kääntyy pian uhrin voitoksi. Sitä odotellessa kohti seuraavia galluppeja.

Ei kommentteja: